За законодавством ми маємо надіслати законопроєкт, а не погоджувати його з профспілками: прес-конференція Тимофія Милованова в Укрінформі про Закон «Про працю»

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України переконаний, що новий Закон «Про працю» захищає права працівників, а профспілки лише бояться втратити майно та відрахування з фонду заробітної плати.

За законодавством ми маємо надіслати законопроєкт, а не погоджувати його з профспілками: прес-конференція Тимофія Милованова в Укрінформі про Закон «Про працю»

Тимофій Милованов
міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

14 січня в Укрінформі відбулась прес-конференція міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова. На заході була присутня Ірина Житкова, керівник групи експертів Експертус Кадри.

Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Тимофій Милованов зазначив: «За законодавством ми маємо надіслати законопроєкт, а не погоджувати його з профспілками. Уряд призначає парламент, парламент обирають люди. Профспілки люди на дільницях виборчих не обирають, щоб вони мали право вето на законопроєкти. За законом ми маємо надіслати, ми надіслали».

Пан Міністр зауважив, що працівник міністерства, який затримав посилання документів, отримав догану. На думку Т. Милованова, в міністерстві йде внутрішній саботаж.

Нагадуємо, що Федерація профспілок України висловила рішучий протест проти законопроєкту та анонсувала проведення колективних протестів аж до загальнонаціонального страйку.

Тимофій Милованов розповів, що текст законопроєкту «Про працю» був у профспілок ще до того, як міністерство отримало остаточну версію. На його переконання керівники профспілок на нарадах мали можливість обговорити з керівництвом Міністерства проблемні питання і надати свої пропозиції. До того ж за словами Міністра серед профспілок існують розбіжності щодо легітимності тих чи інших професійних об’єднань.

«Вони бояться насправді втратити майно. Вони отримали 3 тисячі об'єктів з радянського союзу. Тільки «правильні профспілки». В яких є і корупція, і що завгодно. В яких комусь можна отримати путівку, комусь — ні. Більше того, офіційно працевлаштовані тільки 50% працездатних українців, тобто з них тільки кілька мільйонів мають доступ до репрезентативних профспілок. Тобто все майно, яке було напрацьовано радянським союзом, сьогодні ним користується тільки маленька частина суспільства. Звичайно, ці люди будуть боротися за статус-кво», — сказав Т. Милованов.

За законодавством ми маємо надіслати законопроєкт, а не погоджувати його з профспілками: прес-конференція Тимофія Милованова в Укрінформі про Закон «Про працю» Дізнайтеся, які документи складають за участі профспілки

Міністр економіки вважає, що заяви українських та міжнародних профспілок про обмеження прав працівників новим законопроєктом №2708 «Про працю» не відповідають дійсності.

На його думку, ще однією з причин, чому профспілки проти — є політичні мотиви.

«Багато профспілок уже підтримали законопроєкти, які були подані Юлією Тимошенко або Наталією Королевською. На сьогодні це представники політичної опозиції. Профспілки не можуть швидко змінити свої політичні вподобання та будуть виступати проти альтернативних законопроєктів. Навіть якщо такі законопроєкти гарні», — зазначив Т. Милованов.

Урядовець наголосив, що профспілки виступають проти ухвалення Закону «Про працю» не через турботу про працівників: «Це їхнє повне право. Але ця боротьба не має жодного стосунку до законопроєкту про працю та прав робітників. Саме тому в заявах профспілок немає конкретики про новий законопроєкт, а тільки загальні фрази про проблеми і звуження прав. Коли ми почнемо аналізувати по суті, то виявиться, що законопроєкт гарний. Він просто осучаснює трудові відносини та створює більше можливостей для співпраці робітників та роботодавців».

За інформацією Укрінформу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9660

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105407

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
5025

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3458

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді