Дубілет пропонує спростити військовий облік, переклавши обов’язки з кадровика на бухгалтера

Дубілет пропонує спросити військовий облік, переклавши обов’язки з кадровика на бухгалтера

Дмитро Дубілет
міністр Кабінету міністрів України

Від недавньої ідеї скасувати військовий облік на підприємствах Уряд «з’їхав» до спрощення. Залишається з’ясувати, що ж спроститься…

За словами Міністра КМУ Дмитра Дубілета, його команда знайшла «дуже елегантне рішення», як зменшити бюрократію для українського бізнесу. Далі — «мовою оригіналу».

Одна з частих скарг, яку доводиться чути від українських бізнесменів щодо зайвої бюрократії, стосується військкоматів. Компанії мають з ними постійно листуватись щодо своїх співробітників. Годі і казати, що все листування виключно у паперовій формі.

УВАГА! Президент змінив вік призову на строкову військову службу

Після ряду зустрічей з Міністерством оборони та іншими органами команда Д. Дубілета відкрила проєкт з двох частин.

По-перше. Як відомо, зараз компанії подають по своїх співробітниках звітність у податкову службу. Ідея проста: додати в цю звітність пару полів по військовому квитку та вбити, таким чином, паперові документи.

Як зауважив Дмитро Дубілет: «Мені ця ідея подобається тим, що державі не потрібно витрачати час і гроші та створювати якесь нове технічне рішення, а життя бізнесу не ускладниться новими звітами і програмами».

Коментар

За такого підходу «голова болітиме» не тільки у кадровика, а й у бухгалтера. Спочатку кадровик випише дані для бухгалтера, потім бухгалтер введе інформацію при поданні звіту. А коли прийде перевірка з військкомату, ймовірно, відповідальний за військовий облік сушитиме голову — як показати перевіряльникам виконану роботу із повідомлення про прийняття військовозобов’язаного на роботу.

Геть бюрократію, смерть паперовим документам…

Дубілет пропонує спросити військовий облік, переклавши обов’язки з кадровика на бухгалтераДізнайтеся, як скласти списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць

Друга частина проєкту — автоматизація. За словами Міністра, зараз бізнес повинен повідомляти військкомати про всілякі зміни в даних своїх співробітників. Тут рішення очевидне: зробити автоматичний збір інформації з уже наявних реєстрів і автоматично надсилати ці дані до військкоматів, не відволікаючи бізнес.

Коментар

Це приємно. Проте це не найскладніша частина роботи із військового обліку. Та й захід — не найчастіший. Вся робота з військового обліку — залишається. Картотеку — формуй, оповіщення про виклик до військкомату — готуй, про призовників — звітуй, на звіряння — ходи. І все це «не відволікаючи бізнес».

Звіряння з військкоматами: алгоритм із сімома порадами

Наразі команда Міністра складає план впровадження проєкту і розраховує все запустити та змінити законодавство вже цього року. Проте, чи не варто порадитись не лише із Міноборони, а й з роботодавцями, які спроможні запропонувати не менш дієві проєкти?

Коментувала — Юлія Видиборець, головний редактор системи «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
26170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9499

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
47817

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17829

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
48621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді