Суд вирішив поновити працівника на роботі — виконуйте негайно

ВСУ вважає, що роботодавець має негайно виконати рішення суду та одразу видати наказ про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника.

Суд вирішив поновити працівника на роботі — виконуйте негайно

Запис до трудової про поновлення на роботі

Суд першої інстанцій під час розгляду справи про незаконне звільнення та поновлення працівника на роботі прийняв рішення поновити працівника на роботі. Апеляційний суд підтримав цю позицію. Однак, роботодавець не поспішав виконувати рішення та поновлювати працівника на роботі. Працівник знов звернувся до суду.

Справу розглянув ВСУ та встановив, що незаконно звільненого працівника поновлює на попередній роботі орган, який розглядає трудовий спір (ст. 235 КЗпП). Стаття 65 Закону України «Про виконавче провадження» встановлює, що рішення про поновлення працівника на роботі роботодавець повинен виконати невідкладно. Рішення вважають виконаним у разі видання наказу про поновлення на роботі.

ВСУ дійшов висновку, що роботодавець зобов’язаний негайно виконувати рішення суду та видавати наказ про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника незалежно від того, чи буде рішення оскаржене. Якщо роботодавець не видасть наказ добровільно, виконавці змусять.

Галина Бєлікова

редактор-експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Поновлення на роботі незаконно звільненого працівника

Конституція України гарантує громадянам захист від незаконного звільнення. Якщо роботодавець незаконно звільнив працівника, суд поновить його на роботі. А оформлювати поновлення доведеться кадровику. Щоб зробити все правильно і не заплутатись у кадрових документа, тримайте напохваті алгоритм від експертів.
25327

Незаконне звільнення працівника: до чого готуватися роботодавцю

У разі незаконного звільнення працівника, він має право на відшкодування моральної шкоди, якщо порушення його законних прав призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя (ст. 237-1 Кодексу законів про працю України).
6352

Як поновити працівника, якщо посада виведена зі штатного розпису

Суд прийняв рішення про поновлення на роботі працівника, посаду якого виведено зі штатного розпису у зв’язку зі скороченням штату. Що робити кадровику? Якщо керівництво організації не бачить можливості вводити нову посаду до штатного розпису, чи передбачено у цьому разі штрафні санкції?
20396

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді