Державну службу зайнятості України реорганізують у Національне агентство зайнятості

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття»

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття».

Законопроект передбачає створення Національного агентства зайнятості (на базі державної служби зайнятості) — спеціалізованої державної сервісної служби з надання послуг на ринку праці, зокрема з працевлаштування, професійного навчання населення працездатного віку, підтвердження результатів неформального професійного навчання, прогнозування ситуації на ринку праці та соціального захисту на випадок безробіття.

При Національному агентстві зайнятості діятиме консультативно-дорадчий орган — Рада національного ринку праці для здійснення аналізу тенденцій на національному ринку праці, підготовки пропозицій щодо забезпечення його розвитку та забезпечення ефективності використання коштів Фонду.

Окрім того, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд) протягом року компенсуватиме заробітну плату прийнятого працівника роботодавцям, які працевлаштовують безробітних з числа дітей-сиріт, осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі, осіб передпенсійного віку (за 2 роки до пенсії), осіб, звільнених з військової служби після участі у проведенні АТО, за умови, що роботодавець зобов’язується забезпечити зайнятість таких працівників протягом двох років.

Роботодавцям, які працевлаштовують молодь до 24 років строком не менше ніж на два роки, Фонд компенсуватиме ЄСВ та витрати на підвищення кваліфікації таких осіб.

Зберігається зайнятість осіб старше 45 років, відносно яких є ризик вивільнення, шляхом компенсації витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації таких осіб за рахунок коштів Фонду.

Розширять можливості для працевлаштування осіб, звільнених з військової служби після участі у проведенні АТО шляхом включення їх до категорій осіб, працевлаштування яких є обов’язковим в рамках квоти робочих місць.

Соціальним підприємствам (суб’єктам малого підприємництва, в яких не менше 50% численності штатних працівників належать до категорій громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці — одиноких батьків, молоді, внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО)  надаватимуть податкові пільги за аналогією з підприємствами інвалідів.

Законодавчо врегулюють надомну працю та праця домашніх працівників згідно з вимогами Конвенцій Міжнародної організації праці № 177 та № 189.

З метою стимулювання зайнятості у сільській місцевості суб’єктам малого та середнього підприємництва, що здійснюють свою діяльність у сільській місцевості у сфері виробництва товарів (продукції), відшкодовуватимуть за рахунок коштів державного бюджету та/або міжнародної технічної допомоги частину відсотків за банківськими кредитами, залученими на створення нових робочих місць.

Законопроектом пропонується посилити страховий принцип виплати допомоги по безробіттю та мотивацію легальної зайнятості шляхом приведення градації розмірів допомоги по безробіттю у відповідність до реального страхового стажу осіб, зокрема,  збільшити максимальний стаж до 30 років (на сьогодні — 10 років) із пропорційним визначенням розмірів допомоги.

Підготувала Ольга Савченко,

редактор-експерт «Експертус Кадри»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
75

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25924

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47007

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33966

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді