Міністр економіки: «Проєкт Закону «Про працю» не ліквідовує профспілки»

Урядовий законопроєкт «Про працю» вже оскаржують у суді. А працівники тим часом не отримують зарплати, навіть при наявності профспілок. Як реально покращити ситуацію в країні, щоб захистити інтереси працівників, обговорили урядовці та профспілки на зустрічі 26 лютого.

Профспілки протестують проти Закону про працю і залучили до протестної кампанії міжнародні установи. Керівництво Мінекономіки зустрілося із представниками українських та міжнародних профспілок.

Які зміни готує Закон «Про працю»

Перемовини пройшли під керівництвом Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, за участі заступниці міністра Юлії Свириденко та Міністра соціальної політики Юлії Соколовської.

Міністр економіки: «Проєкт Закону «Про працю» не ліквідовує профспілки»

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Тимофій Милованов

На переговорах були присутні представники:

  • Міжнародної конфедерації профспілок (МКП),
  • Європейської конфедерації профспілок (ЄКП),
  • Пан’європейської регіональної ради (ПЄРР),
  • Федерації профспілок України (ФПУ),
  • Конфедерації вільних профспілок України,
  • Національної конфедерації профспілок України,
  • Всеукраїнської профспілки працівників наземного, водного та авіаційного транспорту,
  • Федерації малого та середнього підприємництва України,
  • Об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників.

Т. Милованов наголосив: «Ми хочемо, щоб нове законодавство працювало в інтересах громадян. Ми раді, що представниками міжнародних та національних профспілкових організацій підключилися до співпраці. Завдяки вам можна зробити обговорення законопроєкту аполітичним, тобто його не будуть використовувати у політичний цілях перед виборами восени. Ми за ефективний соціальний діалог та справжній захист працівників такими потужними об'єднаннями як профспілки».

10 міфів про законопроєкт «Про працю» ⇗

Мінекономіки нагадало, що триває масштабний аудит ринку праці. «Під прицілом» питання заборгованості по зарплатах та виявлення незадекларованої праці.

У сферах, де Держпраці проводила кампанію з детінізації зайнятості, загальна кількість офіційно працевлаштованих протягом січня зросла на 26%.

За інформацією Мінекономіки, на кожному із ТОП-30 підприємств-боржників по зарплатах діють профспілки. Саме вони мали б опікуватися дотриманням права на оплату праці та захищати працівників.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомив, що проєкт закону «Про працю» не ліквідовує профспілки. Вони продовжать свою роботу до прийняття нового закону про діяльність профспілок.

В свою чергу, Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення доопрацьовувати законопроєкт «Про працю» постатейно.

Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП), Генеральний секретар Пан’європейської регіональної ради (ПЄРР), глава місії МКП/ЄКП/ПЄРР Лука Вісентіні повідомив, що міжнародні профспілки готові долучитися до напрацювання оптимальних рішень в оновленні трудового законодавства в Україні. До того ж висловив своє занепокоєння наявністю в Україні проблеми заборгованості по зарплатах.

Л. Вісентіні пояснив: «Ми тут, щоб виявити свою солідарність та дізнатися, чи можемо ми чимось допомогти у той час, коли змінюється трудове законодавство».

Порядок прийняття на роботу Дізнайтеся, які гарантії в оплаті праці встановлено на 2020 рік

Додатково пан Вінсені зазначив, що крім заборгованості по заробітних платах є не менш гостра проблема — низький її рівень. Рівень зарплатні в Україні наразі є найнижчим серед країн Європи.

За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9660

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105407

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
5025

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3458

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді