Де мають перебувати працівники закладів освіти, розважальних зон бізнес-центрів, кінотеатрів на час карантину? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

Як організувати дистанційну роботу для педагогів, що робити під час карантину працівникам кінотеатрів, розважальних центрів та розважальних зон у шопінг-молах, коли оголошувати простій і як його оплачувати, роз’яснює Ольга Догадіна, провідний експерт журналу «Кадровик-01 та системи «Експертус Кадри»

Де мають перебувати працівники закладів освіти, розважальних зон бізнес-центрів, кінотеатрів на час карантину? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

11.03.2020 КМУ прийняв постанову, якою затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні, щоб не допустити поширення COVID-19.

Кабмін обмежив проведення масових заходів, у яких беруть участь 200 та більше осіб, а також увів карантин в закладах освіти.

Строк обмежувальних заходів — з 12.03.2020 по 03.04.2020.

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Аналогічне розпорядження прийняли також в КМДА. До кінця березня в Києві обмежили:

  • освітній процес та запровадили дистанційне навчання в закладах загальної та вищої освіти, у мистецьких, спортивних школах та закладах дошкільної освіти;
  • проведення масових заходів: концертів, конференцій, інших заходів. Кінотеатри повинні скасувати сеанси. Мають закрити розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах.

Які дії керівників закладів освіти, кінотеатрів та розважальних закладів щодо працівників?

Як зупинити коронавірус. Пам’ятка працівникам

1. Працівники виконують іншу роботу, передбачену трудовим договором

На час карантину педагогічні працівники закладів освіти можуть виконувати іншу роботу, передбачену трудовим договором: складати або корегувати навчальні плани, готувати навчальні матеріали (презентації, стенди, плакати), писати конспекти уроків. Також вони можуть керувати дистанційним навчанням учнів: викладати матеріал під час скайп-конференцій, перевіряти домашні завдання через електронну пошту, надсилати тести для перевірки знань учнів.

Аналогічну позицію висловило МОН у листі №1/9-154 від 11 березня 2020 року

Трудовий договірСкачати зразок
Колективний договірСкачати зразок

Можливо, деякі працівники кінотеатрів та розважальних закладів також можуть виконувати частину трудових функцій без відвідувачів. Наприклад:

  • працівники театрів приводити до ладу реквізити та костюми;
  • працівники кінотеатрів лагодити меблі, дезінфікувати меблі та обладнання кінотеатру;
  • працівники цирку доглядати за птахами та тваринами.

Штрафи 2022

Якщо на час карантину працівники можуть виконувати іншу роботу, передбачену трудовим договором, роботодавець зобов’язаний організувати роботу працівників:

  • на робочих місцях. Наприклад, щоб організувати дистанційне навчання в закладах освіти, керівник має забезпечити педагогів оргтехнікою, доступом до Інтернету, відеозв’язку, відеоконференцій;
  • дистанційно. Якщо педагоги можуть керувати дистанційним навчанням з дому, керівник закладу освіти може видати наказ про тимчасову дистанційну роботу працівників закладів освіти.

Щоб організувати дистанційну роботу, працівники пишуть заяви, наприклад: «У зв’язку з введенням карантину з 12.03.2020 по 03.04.2020 прошу дозволити тимчасово на час карантину працювати дистанційно. Додатково повідомляю, що маю технічні можливості організувати дистанційне навчання учнів та перевіряти домашні завдання учнів за допомогою електронної пошти з домашнього комп’ютера через скайп-конференцію».

Після цього керівник закладу освіти видає наказ про дистанційну роботу педагогічних працівників закладу освіти.

Міфи і правда про коронавірус. Пам’ятка працівникам

2. Керівник оголошує простій для працівників

Якщо працівники не мають посадових (робочих) обов’язків, які можна виконувати на час карантину, роботодавець для таких працівників оголошує наказом простій.

➤➤➤ Оформлення табеля у випадку простою

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП). В цій ситуації йдеться про простій, викликаний виробничою ситуацією, небезпечною для життя і здоров’я працівників. На час такого простою за працівниками зберігають середній заробіток (ч. 3 ст. 113 КЗпП).

Простій на підприємстві:

Що зробити роботодавцю, щоб убезпечити працівників від зараження коронавірусом на роботі?

  1. Поділитися з працівниками достовірними знаннями про коронавірус та планом захисту від нього, відповісти на запитання, роздати пам’ятки.
  2. Забезпечити працівників засобами гігієни та дезінфекції.
  3. Запровадити чіткий режим провітрювання та прибирання.
  4. Відпускати додому працівників з ознаками хвороби.
  5. Не пускати на роботу хворих та потенційно інфікованих.

Як кадровику захистити працівників від коронавірусу

Коли потрібна захисна маска Пам’ятка

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45973

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді