Держпраці застерігає: мінімальна державна гарантія — це не тільки мінімальна зарплата

Отримайте онлайн-консультацію від Держпраці, щоби знизити ризики порушень.

Держпраці застерігає: мінімальна державна гарантія — це не тільки мінімальна зарплата

Мінімальними державними гарантіями в оплаті праці є не лише мінімальна заробітна плата, але й норми та гарантії в оплаті праці:

Норми і гарантії в оплаті праці передбачені частиною 1 статті 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

До інших державних мінімальних гарантій належать усі гарантії, які передбачені:

  • КЗпП;
  • Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР;
  • Законом про оплату праці та іншими.

Щоби ви не копирсалися в законах і не витрачали час, експерти звели мінімальні державні гарантії в оплаті праці до таблиці й погодили її із фахівцями Держпраці, адже саме вони кваліфікують дії роботодавця як порушення при перевірках.

Юлія Видиборець,
головний редактор системи «Експертус Кадри»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді