Як оплатити роботу працівників закладів освіти під час карантину?

Роботу вчителів і вихователів оплачують із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації. Іншим працівникам — в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу)

Як оплатити роботу працівників закладів освіти під час карантину?

Профспілка працівників освіти і науки України (ПОН) повідомила, що у зв’язку епідеміологічною ситуацією, що нині склалася, Уряд, органи місцевого самоврядування, керівники закладів освіти та органи освіти та місцевого самоврядування приймають рішення про призупинення роботи закладів освіти, закривають їх на карантин та оголошують простій.

ПОН нагадала, якщо в окремі дні заняття не проводять з незалежних від учителя причин, його працю оплачують з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу (п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102).


У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачують в порядку і розмірах, визначених статтею 113 КЗпП.

Водночас Галузева угода рекомендує керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу) (п. 8.3.3 Галузевої угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки).

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників навчальних закладів у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводять з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, та дотримуючись умов законодавства.

ПОН нагадує, що положення Галузевої угоди діють безпосередньо та є обов’язковими для включення до колективних договорів (п.1.4 Галузевої угоди).

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Скачайте наказ про відпустку на період карантину

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45996

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33676

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22572

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді