Робота вдома, відпустки за власний рахунок понад 15 днів, табу на планові перевірки та інші новації Закону про запобігання коронавірусу: аналітика від експертів журналу «Кадровик-01»

Зможете змінювати режим роботи підприємства без змін до ПВТР і загальних зборів і подавати е-декларації до 1 червня.

Робота вдома, відпустки за власний рахунок понад 15 днів, табу на планові перевірки та інші новації Закону про запобігання коронавірусу: аналітика від експертів журналу «Кадровик-01»

ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 (далі — Закон про запобігання коронавірусу).

Наводимо аналітичний огляд змін, що актуальні для працівників кадрових служб, адміністративних менеджерів.

1.Можете надавати відпустку без збереження зарплати за угодою сторін до нормалізації ситуації (ч. 3 ст. 84 КЗпП, ч. 2 ст. 26 Закону «Про відпустки»). Підстава — факт встановлення Урядом карантину.

У працівника залишиться можливість отримати за потреби ще 15 к. д. відпустки без збереження зарплати.

Статтю 84 КЗпП і статтю 26 Закону про відпустки доповнили відповідною нормою. Цитуємо нову редакцію статті 26 Закону «Про відпустки»:

«Стаття 26. Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної не включається у загальний строк, встановлений частиною першою цієї статті»

2.Е-декларації у 2020 році особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, можуть подавати до 1 червня.

Суб’єкти декларування, які до 1 червня 2020 року не матимуть можливості подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані відповідно до статті 52 Закону «Про запобігання корупції» у зв’язку із встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період.

Такі зміни внесли до розділу ХІІІ Прикінцеві положення Закону України «Про запобігання корупції» (новий пункт 2-1).

3. Дистанційну роботу ввели у правове поле — поки що на певний строк

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) роботодавець може доручити працівникові, у т. ч. державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома (пп. 1 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону про запобігання коронавірусу).

Наказ про запровадження дистанційної роботи на період карантину

4. Можете надавати відпустки без урахування графіку відпусток — поки загроза коронавірусу не минула.

«На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) роботодавець може … надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку» (пп. 1 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону про запобігання коронавірусу).

5. Можете змінювати режим роботи підприємства без змін до ПВТР і загальних зборів трудового колективу

«На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) власник підприємства, установи, організації або уповноважений орган може змінювати режим роботи органу, закладу, підприємства, установи, організації, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Інформація про такі зміни повинна доводитися до відома населення з використанням веб-сайтів та інших комунікаційних засобів» (пп. 2 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону про запобігання коронавірусу).

Коментар експертів Експертус Кадри: «У штатних ситуаціях, щоб змінити режим роботи підприємства, треба внести зміни до Правил внутрішнього трудового розпорядку — протоколом загальних зборів трудового колективу. Зрозуміло, що під час дії обмежувальних заходів і загрози коронавірусу загальні збори — вельми небажаний захід.

Якщо потрібно змінити режим роботи підприємства — робіть це наказом. Зразок наказу підготуємо найближчим часом.

6. Планові перевірки — під забороною

«На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)… забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (пп. 4 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону про запобігання коронавірусу).

Чи будуть проводити інспектування з праці, що за своєю суттю є позаплановими заходами контролю, — питання залишається відкритим. Хоча можемо припустити, що на час обмежувальних заходів, поки більшість працівників працюють дистанційно, інспектувань поменшає.

▶ Як проходять перевірки з праці ◀

Ірина Іванченко, шеф-редактор журналу «Кадровик-01», Ольга Догадіна, провідний експерт Експертус Кадри, Ірина Житкова, керівник групи експертів Експертус Кадри

Про інші зміни, внесені Законом про запобігання коронавірусу, читайте в інших аналітичних оглядах від команди експертів Експертус Кадри

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
117357

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518042

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
304

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
28901

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
57357

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді