Інспектувань з праці в Донецькій області не буде, поки триває карантин

Однак кадровикам та роботодавцям не варто втрачати пильність. Інспектори праці, зокрема, складають списки суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства про працю та щодо яких наявні підстави для здійснення заходів контролю після карантину.

Інспектувань з праці в Донецькій області не буде, поки триває карантин

Шпаргалки для кадровика та роботодавця:

Відповідно до постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 №211, з 12 березня на всій території України введено карантин.

17.03.2020 на позачерговому засіданні ВРУ ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 530-IX. (далі — Закон).

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Що змінилось з прийняттям Закону:

  • на період карантину, роботодавець може дозволити працівникам, у тому числі

    держслужбовцям

    , працювати вдома

    ;
  • власники підприємств, установ, організацій можуть змінювати режим роботи, щодо прийому та обслуговування осіб;
  • з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням та строків надання адміністративних та інших послуг.

Наказ про запровадження дистанційної роботи на час карантину

ГУ Держпраці у Донецькій області нагадує, що у період карантину інспектори праці не здійснюють інспекційні відвідування суб’єктів господарювання. Проте робота Управління не припиняється.

Чим займаються фахівці Держпраці під час карантину:

  • розглядають звернення громадян відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян»;
  • у разі наявності підстав – спрямовують листи щодо погодження проведення заходів контролю після закінчення карантину;
  • аналізують інформацію, отриману з публічних джерел, від правоохоронних органів, ПФУ та Держстату з метою визначення кола суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства про працю та щодо яких наявні підстави для здійснення заходів контролю у період після карантину;
  • надають консультації громадянам та підприємцям за допомогою електронної пошти та засобів мобільного зв’язку тощо.

Наразі інспектори праці м. Маріуполя за період дії карантину, з 12 по 23 березня, в рамках свої повноважень:

  • надали 53 консультації електронними засобами зв’язку;
  • розглянули 46 звернень громадян;
  • спрямували 4 листи до Держпраці щодо погодження заходів контролю після закінчення періоду карантину.

Дотриматись норм трудового законодавства за будь-яких життєвих обставин допоможуть експерти та редакції журналу «Кадровик-01» і системи «Експертус Кадри».

image56

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27075

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10044

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26886

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30831

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді