На час карантину центр зайнятості виплачуватиме допомогу по частковому безробіттю

Підприємство призупинило або скоротило виробництво на час карантину? Зверніться до центру зайнятості за допомогою по частковому безробіттю.

На час карантину центр зайнятості виплачуватиме допомогу по частковому безробіттю

Закон про запобігання коронавірусу: чим допоможе кадровикам ⇗

20.03.2020 у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (законопроєкт № 3725), який вносить зміни до Закону України «Про зайнятості населення» (далі ― Закон про зайнятість).

Служба зайнятості також надаватиме допомогу по частковому безробіттю, якщо підприємство вимушено зупинити (скоротити) виробництво та тривалість робочого часу працівників оскільки роботодавець вживає заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення місцевої державної адміністрації.

В цьому випадку право на допомогу по частковому безробіттю мають усі застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудові відносини.

Такий період виплати допомоги по частковому безробіттю служба зайнятості не врахує при розгляді звернення за наступним одержанням допомоги по частковому безробіттю з причин виробничого характеру.

Законопроєкт № 3725 доповнює Закон про зайнятість статтею 47-1, яка визначає порядок оформлення допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ.

Також на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ:

  • КМУ має право вирішувати питання щодо тимчасового призупинення видачі дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, в т. ч. в окремих регіонах чи на окремі види діяльності;
  • Служба зайнятості має право визначати особливості реєстрації, перереєстрації, надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю, відмінні від встановленого порядку;
  • статус безробітного надають особам з першого дня реєстрації їх у центрі зайнятості за їх особистою заявою без вимог до наявності підходящої роботи».

Аби реалізувати заплановані законодавчі зміни 29.03.2020 на позачерговому засіданні Уряд прийняв Постанову «Про затвердження бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2020 рік» та збільшив бюджет Фонду майже на 500 млн грн.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32517

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64684

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7444

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7867

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8648

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді