Антикоронавірус: 10 способів подолати паніку під час карантину

Страх, стрес, паніка… Далеко не повний спектр відчуттів в умовах карантинних обмежень та самоізоляції. Як витримати таке психологічне навантаження?

Антикоронавірус: 10 способів подолати паніку під час карантину

Як працювати вдомаСКАЧАТИ шпаргалку

Ренійський психолог Юліана Мунтян розповідає, що кожна людина проходить п’ять стадій паніки:

1. заперечення (пандемія десь далеко в Китаї, мене це не стосується);

2. гнів (чому уряд не діє!?!);

3. торг (йдемо по магазинах скуповувати продукти, а в аптеках – маски);

4. депресія (приходить навіть до тих, хто до неї не схильний);

5. прийняття (так, небезпека є, треба дотримуватися карантину).

Пані Мунтян радить, як зберегти своє фізичне та психологічне здоров’я, якщо карантин поламав звичний алгоритм життя

1. Не орієнтуйтеся на конкретну дату закінчення карантину.

Спочатку у нас була установка, що карантин триватиме до 3 квітня, і ми вважали, що чекати залишилося недовго. І ось карантин продовжено до 24 квітня — і нам стало від цього важче. Але і на 24 число не треба орієнтуватися: в разі продовження карантину ви «перехворієте» ще раз. Треба прийняти установку: карантин є, і ми всі повинні його дотримуватися стільки, скільки знадобиться.

2. Фільтруйте інформацію

Читайте інформацію тільки з перевірених джерел. Ігноруйте явно негативну інформацію — її видно вже по заголовках. Обмежте перегляд стрічки новин до одного разу на день, а телевізора — до одного разу на тиждень.

В Інтернеті шукайте тільки корисну інформацію (поради садівникам, рукоділля і т.д.)

8 правил здорового інформаційного «харчування»

3. Плануйте кожен день

Скористайтеся можливістю навести порядок у домі, приділити більше уваги близьким, спілкуючись телефоном, по Вайберу і т.д.

Дайте завдання дітям, знайдіть альтернативу їх попереднім заняттям.

Гуляйте по безлюдних місцях, виїжджайте з сім’єю за місто.

Не забувайте про фізичні навантаження – щоб не набрати зайву вагу.

4. Згадуйте найприємніші періоди свого життя

Переглядайте свої старі фотографії, особливо дитячі, сімейні відеозаписи. Ще можна медитувати — під гарну музику, відео.

Вечорами дивіться фільми, зокрема, комедійні. Хоча не треба відмовлятися від мелодрам, фантастики: щоб підкріпити емоційний інтелект і бути готовими адекватно діяти в критичній ситуації, ми повинні відчувати різні почуття.

5. Мобілізуйтеся: подумайте, як виживати

Так, наше суспільство, на відміну від інших європейських країн, виявилося незахищеним, у нас низький рівень добробуту населення. Але прийдіть до розуміння: вам ніхто нічого не винен. Ви самі собі зобов’язані. Для своїх дітей і батьків. Ви самі собі обираєте шлях, будуєте життя — і ніхто в ваших бідах не винен.

Все життя люди скаржаться, але запитайте себе: а що я зробив для того, щоб було інакше? Що зробив для того, щоб життя змінилося? …

Від проблеми не треба йти — її треба вирішувати. Подумайте, хто і чим вам може допомогти. Попросіть про допомогу. Дійте.

6. Уникайте енергетичних вампірів

Психологиня радить під час карантину шукати більш позитивних людей, тягнутися до хорошого.

Відсувайте від себе енергетичних вампірів: опинившись в критичній ситуації пандемії, вони стають ще більш агресивними.

7. Більше розмовляйте з дітьми, знайдіть спільні справи

Зараз батьки можуть побачити в повному обсязі, що вдають із себе їхні діти. Тому що носити маску паінькі перед мамою і татом третій тиждень досить-таки складно … Що порадити? З дитиною потрібно постійно говорити і ще раз говорити. З дитиною потрібно читати, чимось спільно займатися.

➤➤ Чим потішити себе та дітей під час карантину: «ігри розуму» з нашого дитинства

8. По дві години кожному – на особистий простір

Пам’ятайте про те, що в сім’ї кожен повинен мати можливість відпочити від усіх інших. Кожен повинен отримати на півтори-дві години в день свій особистий простір.

Дітей періодично розділяйте по кімнатах і давайте різні завдання.

Мама теж має право випити філіжанку кави і погортати журнал. У цей час тато повинен побути з дітьми.

І тато має право на свої дві години, нехай навіть просто поспить.

9. Робіть дихальну гімнастику

Ще одна практична рада, яка допомагає подолати почуття страху — робіть дихальну гімнастику. На чотири рахунки глибоко вдихніть, на чотири рахунки затримайте повітря, і ще на чотири рахунки повільно видихніть. Повторіть 10 разів — і ви відчуєте, що напруга відступає, вам стає легше і спокійніше.

10. Заразіться «вірусом любові»

На сам кінець Ю. Мунтян закликає всіх «заразитись вірусами щастя, доброти, щирості і любові». Робіть добрі справи, випромінюйте позитивні емоції, але не чекайте, що вони миттєво повернуться до вас. Просто робіть. А закон бумеранга обов’язково спрацює.

За інформацією прес-служби Головного управління Держпраці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1317

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді