МОЗ роз’яснив, що таке громадське місце, де необхідно носити маску

МОЗ наполегливо рекомендує перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можна опинитися на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».

МОЗ роз’яснив, що таке громадське місце, де необхідно носити маску

Коли потрібна посилена дезінфекція

На виконання доручення Прем'єр-міністра України МОЗ роз’яснило, що таке «громадське місце», де необхідно носити маски чи респіратори у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції відповідно до Постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211 (далі — Постанова № 211). Роз’яснення оприлюднили на Урядовому порталі.

Громадське місце це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Також це:

  • ліфти і таксофони;
  • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
  • приміщення та території навчальних закладів;
  • дитячі майданчики; приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • під’їзди житлових будинків;
  • підземні переходи;
  • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • приміщення закладів ресторанного господарства;
  • приміщення об’єктів культурного призначення;
  • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.

Опосередковано громадські місця також визначені у статті 178 «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді» Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • вулиці,
  • закриті спортивні споруди,
  • сквери,
  • парки,
  • усі види громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення),
  • інші заборонені законом місця.

Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Так, у місті Києві перелік громадських місць визначено розпорядженням Керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації виконавчого органу Київської міської ради від 04.04.2020 № 12. До громадських місць згідно з розпорядженням належать також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія тощо.

МОЗ роз’яснив, що таке громадське місце, де необхідно носити маскуДізнайтеся, як дезінфікувати транспортні засоби

Тому МОЗ наполегливо рекомендує перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можна опинитися на території, яка підпадає під визначення «громадське місце». Також МОЗ закликає дотримувати правил карантину та залишитися вдома.

Коментар експертів Експертус Кадри:

Роз’яснення МОЗ, оприлюднене на Урядовому порталі, спрямоване насамперед на підвищення обізнаності населення щодо необхідності носити маску на вулиці. Разом з тим, нагадаємо, що пункт 8 Постанови № 211 визначає також досить широке коло суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з прийманням відвідувачів, і які можуть працювати за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), зокрема респіраторами або захисними масками. Наприклад, заклади торгівлі продуктами харчування, пальним, деталями та приладдям для транспортних засобів та с/г техніки, засобами гігієни, лікарськими засобами та медичними виробами, технічними та іншими засобами реабілітації, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, добовим молодняком свійської птиці, засобами зв’язку та телекомунікацій.

Такі заклади мають забезпечити персонал не лише масками чи респіраторами, а й засобами захисту очей. Можна використовувати маски, виготовлені власноруч.

КОРОНАВІРУС. Коли потрібна захисна маскаРоздрукуйте пам'ятку для працівників


Такі самі вимоги щодо захисту обличчя й очей персоналу висуваються й до фінансових установ, медичної чи ветеринарної практики, автозаправних комплексів, інтернет-провайдерів, хімчисток, кур’єрської доставки, будівельних робіт тощо.

Отже, у тих закладах, на підприємствах, що визначені в Постанові № 211, носіння маски на роботі є обов’язковим відповідно до Постанови № 211.

Рекомендуємо видати наказ про видавання масок. Цей документ — один із доказів, що ви дотримали вимог Постанови № 211.

Зразок наказу про видання масок

Уживати заходів, спрямованих на виконання Постанови № 211, мають Нацполіція (п. 9 Постанови № 211), в межах компетенції — Державна служба з надзвичайних ситуацій, Держпраці, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державна служба з безпеки на транспорті (п. 12 Постанови № 211).

Носити маски на робочих місцях мають усі працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, об’єктів культурного призначення, закладів ресторанного господарства (адже це громадські місця, а працівники — такі самі громадяни, як і всі інші).

image28

Щодо інших підприємств, установ, організацій — рекомендуємо роботодавцям зобов’язати персонал носити маски на робочих місцях. На нашу думку, маски персоналу носити варто, насамперед для особистої безпеки та безпеки оточення, попри те що посадових осіб роботодавця навряд чи притягнуть до відповідальності, якщо працівники будуть без масок. Законодавство не скеровує прямо, що територія будь-якого підприємства незалежно від форми власності є «громадським місцем», хоча аналіз правових норм і дає підстави для такого висновку:

Громадське місце — частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони (Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» від 22.09.2005 № 2899-IV).

Штрафи 2022

З урахуванням високого ризику зараження радимо підприємствам, що не потрапляють прямо під дію Постанови № 211, визначити необхідність носити маску на робочому місці в локальних актах, зокрема, регламентувати порядок видавання масок наказом.

Можна передбачити й те, що працівники, які мають власні захисні маски, можуть використовувати їх під час виконання службових обов’язків.

Все буде добре, команда Експертус Кадри з Вами у кожній кадровій справі!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44104

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33161

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22084

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді