Наказ про видавання масок

UA RU
Як забезпечувати працівників захисними масками під час карантину, розповідає експерт Експертус Кадри

Звісно, роботодавець під час пандемії коронавірусу має забезпечити захист працівників, що працюють на робочих місцях.

>>>Визначте варіанти роботи персоналу для підприємства, що продовжує працювати чи призупинило діяльність

Із 06.04.2020 усі працівники, що перебувають на підприємстві, мають бути у захисних масках або респіраторах. Ця норма стосується не лише тих суб’єктів господарювання, яким Уряд дозволив працювати, забезпечивши працівників засобами індивідуального захисту, а й усіх роботодавців незалежно від форми власності.

Організуйте дезінфекцію приміщень та транспорту

Чому так?

Уряд заборонив роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів. Винятки та умови роботи — у пункті 8 частини 2 Постанови КМУ від 11.03.2020 № 211. Наприклад, магазин, що торгує засобами зв’язку та телекомунікацій, може працювати, якщо забезпечить для персоналу захист обличчя та очей, зокрема за допомогою респіраторів чи захисних масок.

Всі інші роботодавці забезпечують персонал засобами захисту, керуючись тим, що Уряд заборонив перебувати без масок чи респіраторів у громадських місцях (пп. 1 п. 2 постанови № 211). Територія та приміщення будь-якого підприємства є громадським місцем.

✍ Громадське місце

Частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони (Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» від 22.09.2005 № 2899-IV).

Роботодавець зобов’язаний за власний кошт придбавати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) для працівників, задіяних на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами. Однак, згідно з колективним договором роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні ЗІЗ, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування. (ст. 8 Закону«Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII).

Щоб оформити видавання масок, видайте наказ. Вкажіть:

  • нормативні підстави для видавання масок;
  • відповідальних за їх видавання;
  • кількість масок, яку треба видати працівникам;
  • форму обліку виданих масок.

Наказ про видавання захисних масок під час карантину

Скачати зразок

Наказ про видавання масок

image91


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді