Е-паспорти у смартфонах офіційно набрали юридичної сили

Відтепер українці можуть використовувати цифрові документи із застосунку Дія нарівні з паперовими та пластиковими аналогами.

Е-паспорти у смартфонах офіційно набрали юридичної сили

Документи, які подають при прийнятті на роботу

В онлайн-презентації цифрових документів брали участь такі високопосадовці:

  • Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров,
  • Президент України Володимир Зеленський,
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль,
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков,
  • Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

Паспорт у смартфоні має таку ж юридичну силу, як і паперовий або пластиковий документ (постанова КМУ №278 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді та паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді» від 15.04.2020).

Е-паспорти у смартфонах офіційно набрали юридичної сили
Ольга ДОГАДІНАпровідний експерт Експертус: Кадри
Чи можна приймати на роботу на підставі е-паспорта, який працівник показав у смартфоні?


Вже зараз, в умовах карантину, цифровий паспорт можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинить поліція.

Крім того, паспорт у смартфоні дозволяє не носити з собою ID-картку. Маючи електронний паспорт у межах України, зможете:

  • подорожувати літаком чи поїздом;
  • отримувати поштові послуги;
  • проводити банківські операції;
  • підтверджувати свій вік при купівлі сигарет або алкоголю;
  • отримувати медичні та готельні послуги;
  • пред’являти його правоохоронним органам;
  • скористатися бібліотекою;
  • отримати послуги зв’язку;
  • входити в адмінбудівлі;
  • отримувати державні послуги у ЦНАПах і на порталі «Дія»;
  • одержувати кошти при поверненні товару.

Е-паспорт у Дії формується автоматично, за умови наявності усіх необхідних відомостей про відповідний документ в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Мінцифри стверджує, що електронний паспорт надійно захищений. Щогодини мобільний застосунок Дія оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт.

Понад 17 тис. українців тестували е-паспорти майже протягом місяця і відтепер кожен може скористатися паспортом у смартфоні.

За інформацією Мінцифри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25782

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46140

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33714

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22642

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді