Держпраці роз’яснила, за яких умов скорочення працівників під час карантину буде законним

Звільнення шляхом скорочення буде законним тільки, якщо роботодавець дотримає чіткого алгоритму.

Держпраці роз’яснила, за яких умов скорочення працівників під час карантину буде законним

Законні алгоритми роботи з персоналом

На які норми закону звертати особливу увагу, роз’яснило Управління Держпраці у Сумській області.

Стаття 40 КЗпП передбачає можливість розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, а також строкового трудового договору до закінчення строку його чинності, з ініціативи роботодавця у разі змін в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників.

Держпраці роз’яснила, за яких умов скорочення працівників під час карантину буде законнимДізнайтеся, як дистанційно оформити звільнення

Згідно зі статтею 49-4 КЗпП, ліквідація, реорганізація підприємств, зміна форми власності або часткове зупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельності чи штату працівників, погіршення умов праці, можуть здійснюватися тільки після завчасного надання професійним спілкам інформації з цього питання, зокрема, про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, строки проведення звільнення.

Роботодавець проводить консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненню або пом’якшення його несприятливих наслідків.

Профспілки мають право внести пропозиції про перенесення строків, тимчасове припинення чи відміну заходів, пов’язаних з вивільненням працівників.

image43

Роботодавець зобов’язаний повідомити працівників про наступне вивільнення персонально й не пізніше ніж за два місяці (ст. 492 КЗпП).

Увага! Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці роботодавець зобов’язаний запропонувати працівнику іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, крім випадків, передбачених КЗпП.

Із пропозицією про переведення роботодавець має звертатися до працівника не лише при попередженні про наступне звільнення, але й протягом усього строку попередження, якщо робота з’явиться. Невиконання цього правила може стати свідченням того, що роботодавець виконував свої обов’язки неналежним чином.

Штрафи 2022

Також при скороченні працедавцю слід врахувати категорії працівників, які мають перевагу в залишенні на роботі.

Якщо вивільнення є масовим, роботодавцю необхідно за два місяці до нього довести відповідну інформацію до відома Державної служби зайнятості.

Держпраці наголошує, якщо звільнення відбувається на підставі скорочення, працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
44979

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
82413

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
161168

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53286

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді