Держпраці роз’яснила, чи обов’язково проводити медогляди механізаторам

Сезон польових робіт у розпалі, а роботодавці мають дотриматись норм трудового законодавства в нових законодавчих умовах, спричинених карантином.

Держпраці роз’яснила, чи обов’язково проводити медогляди механізаторам

Уряд продовжив карантин. Чи є послаблення?

Управління Держпраці у Сумській області зауважує, що сiльськогосподарське виробництво — це велика та багатопрофiльна галузь економiки з державною, акціонерною і приватною формами власності. Сільськогосподарські роботи мають низку особливостей, якi вiдрiзняють їх вiд робiт в інших галузях, зокрема у промисловому виробництвi, та впливають на санiтарно-гiгiєнiчнi умови праці.

Характері ознаки сiльськогосподарського виробництва:

  • виконання робіт здебільшого у полі на вiдкритому повiтрi, часто при несприятливих метеорологiчних умовах;
  • сезоннiсть основних польових робiт (з ранньої весни до пiзньої осенi);
  • велика iнтенсивнiсть i добова тривалiсть працi, зумовлена необхiднiстю виконания робiт у стислi термiни;
  • вiдносно часта змiна робочих операцiй, якi виконує одна особа;
  • значне вiддалення мiсця виконання робiт вiд мiсця постiйного проживання працiвникiв та територiальне роззосередження мiсць виконання робiт у межах одного господарства (iнодi до 8-10 км);
  • масштабна хiмiзацiя сiльського господарства (застосувания пестицидiв, мiнеральних добрив), яка призводить до забруднення шкiдливими хiмiчними речовинами не тiльки повiтря робочої зони, а й усього навколишнього середовища.

⇛ 12 правил організації медичних оглядів працівників певних категорій ⇚

Держпраці нагадує, що удосконалення технологій різних видiв сiльськогосподарського виробництва та механiзацiя трудомiстких робочих операцiй допомагає зменшити вмiст шкiдливих хiмiчних речовин, як у повiтрi виробничих примiщень, так i під час застосування їх на вiдкритому повiтрi. У такий спосіб знижується рiвень захворюваностi сiльськогосподарських працiвникiв.

Проте у сiльському господарствi iснує загроза виникнення низки професiйних захворювань, спричинених різними факторами впливу.

Фактори впливу

Хвороби

Фiзичні фактори

Вiбрацiйна хвороба, професiйна приглухуватiсть, захворювання нервово-м’язової i кiсткової тканин

Виробничі аерозолi

Пиловий та алергiйний бронхiт, бiсиноз

Пестициди i мінеральні добрива

Гocтpi та хронiчнi професiйнi інтоксикації

Біологічні фактори

Інфекцiйнi, паразитарнi, алергiйнi та iншi захворювания

На багатьох тракторах основними шкiдливими виробничими факторами, якi дiють на організм працівника, є такі:

  • несприятливий мiкроклiмат у кабiнi;
  • вiбрацiя, шум;
  • забруднення повiтря робочої зони пилом, вiдпрацьованими газами, пестицидами, мiнеральними добривами;
  • вимушена робоча поза (докладання значних зусиль при переключеннi важелiв керування машиною, що зумовлює компресiйну дiю на мiжхребцевi диски та сприяє розвитку викривлень хребтового стовпа й дефектiв постави).

Щоб зменшити вплив шкідливих факторів на здоров’я механізаторів і попередити виникнення професійних захворювань, важливо проводити попередні і періодичні медичні огляди.

Відповідно до наказу МОЗ «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2007 № 246 таким оглядам підлягають особи, які працюють на виробництвах, де шкідливі фактори перевищують гранично допустимий рівень. Тобто умови праці є шкідливими згідно з наказом МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» від 08.04.2014 № 248.

Щодо покращення умов пpaцi механізаторів, то в основному забезпечується створення оптимальних параметрiв виробничого середовища в кабiнах тракторiв i сiльськогосподарських самохiдних машин. Зокрема:

  • Зменшення вібрації. Обладнання кабін рацiонально спроектованими ресорними сидiннями. Застосовання системи вiброзахисту на базi активних вiброiзоляторiв (електрогiдравлiчних вiброзахисних систем). Ефективнiсть їх у 2 – 4 рази вища, нiж у пасивних.
  • Зменшення рівня виробничого шуму. Герметизація та звукоізоляція кабiн сiльськогосподарських машин. Звукопоглинальне облицювання внутрiшнiх поверхонь кабiни. Використання iндивiдуальних засобів захисту органiв слуху: вкладишi з ультратонкого суперволокна, навушники тощо.
  • Нормалізація мікроклімату. Теплоiзоляцiя стiнок i даху кабiн, застосування тонованого скла, жалюзi та встановлення кондицiонерiв повiтря.
  • Обмеження часу роботи. Захист часом: крім обідньої перерви, рекомендується влаштовувати 10-хвилинні перерви через кожні 2—2,5 години роботи.
  • Забезпечення ЗІЗ. Вiдповiдно до Наказу Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 №1804, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2018 за №1494/32946, механiзаторiв сiльського господарства забезпечують спецодягом та засобами індивідуального захисту (комбiнезонами, комбiнованими рукавицями, захисними окулярами, в холодний період року – куртками i брюками тощо).

Отже, Управління Держпраці у Сумській області наголошує, що роботодавець має обов’язково проводити попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди механізаторів.

За інформацією Держпраці

image48

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді