Депутати хочуть легалізувати проституцію

У Верховній Раді України 18.09.2015 зареєстровано законопроект № 3139, яким пропонується за рахунок легалізації проституції поповнювати державний бюджет

У Верховній Раді України 18.09.2015 зареєстровано законопроект № 3139, яким пропонується за рахунок легалізації проституції поповнювати державний бюджет.

Як зазначає у пояснювальній записці автор законопроекту Немировський В. А., «із розвитком України, як європейської держави, постає необхідність правового регулювання у сфері проституції та діяльності секс-закладів. Так, зокрема у більшості розвинених країн Європейського союзу проституція легалізована, зокрема: 04.11.1998 Кабінет Міністрів Латвійської республіки прийняв «Правила щодо обмеження проституції», фактично визнавши проституцію як легальну професію; у Нідерландах з 2000 року офіційно дозволено відкривати будинки розпусти, борделі виставляють свій товар прямо у вітринах. У знаменитому «Кварталі червоних ліхтарів» в Амстердамі ви можете спокійно вибрати будь-яку вподобану дівчину і усамітнитися з нею». Схоже, автор законопроекту особисто провів моніторинг цін та перевірив якість інтимних послуг в Європейських країнах, адже відзначає комфортні умови для секс-туристів в Греції. За словами депутата, «вартість таких послуг в Греції трохи нижча, ніж у Німеччині: повія в недорогому борделі в центрі міста коштує близько 30 євро, а якщо викликати повію додому — від 70 євро».

Неабияк переймається депутат і наповненням державного бюджету, котрий «не отримує доходу від проституції у вигляді податків та інших платежів».

Так, відповідно до статті 2 законопроекту «Про регулювання проституції та діяльності секс-закладів» (далі — Законопроект):

  • «повія — фізична особа — підприємець, яка надає послуги інтимного характеру, виконує статевій акт з іншою особою на платній основі;
  • проституція — вид підприємницької діяльності метою якого є надання послуг інтимного характеру, вжиття особою дій чи заходів, які роблять її доступною, для виконання статевого акту дій з іншою особою на платній основі;
  • секс-заклад — юридична особа де повії надають послуги інтимного характеру, виконують статеві акти з іншими особами на платній основі».

У статті 5 Законопроекту зазначається, що повія зобов’язана:

  • проходити в установленому законодавством порядку попередній та періодичний медичний огляд;
  • дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я особи, із якою виконує статевий акт.

При вході до секс-закладу власник секс-закладу або уповноважена ним особа буде зобов’язана ідентифікувати фізичну особу — відвідувача секс-закладу шляхом пред’явлення нею документа, що посвідчує особу, із зазначенням дати народження.

Правила відвідування секс-закладу має розробити та затвердити центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.

Відповідно до статті 7 Законопроекту держава сприятиме розвитку секс-закладів, вживатиме заходів підвищення іміджу праці повій, сприяє діяльності професійних спілок та громадських організацій у сфері проституції, діяльності секс-закладів. Повії користуватимуться усіма соціальними гарантіями, що передбачені Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства.

Відповідно, пропонується виключити статті Кримінального Кодексу України, що передбачають відповідальність за створення або утримання місць розпусти і звідництво, заняття проституцією.

Цікаво, чи поповнить професія «повія» перелік екзотичних найменувань професій, як наприклад, «ворожка», «хіромант» Національного класифікатору України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», та до якого розділу її віднесуть? Можливо, до розділу 7 «Кваліфіковані робітники з інструментом»? ;)

 

Підготувала Ірина Житкова,

головред «Експертус Кадри», головред порталу prokadry.com.ua

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25916

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46985

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33955

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22912

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді