НАДС роз’яснив, як організувати прийняття та роботу держслужбовців на умовах строкових контрактів під час карантину

Держслужбовці, що працювали за строковими договорами, матимуть право взяти участь у конкурсі на відповідну посаду після карантину, без жодних переваг з-поміж інших учасників конкурсу.

НАДС роз’яснив, як організувати прийняття та роботу держслужбовців на умовах строкових контрактів під час карантину

⇛ Особові справи державних службовців: ведемо правильно ⇚

18.04.2020 набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який тимчасово призупинив норми Закону України «Про державну службу» в частині конкурсного добору на посади державної служби.

НАДС нагадує, що на час карантину введена процедура тимчасового добору на посади державної служби шляхом укладання строкового контракту. Дана процедура діятиме впродовж карантину і 30 днів по його закінченню.

НАДС роз’яснив, як організувати прийняття та роботу держслужбовців на умовах строкових контрактів під час карантинуКарантин продовжили до 22 травня, але розширили перелік суб’єктів господарювання, що зможуть працювати

Тобто, у виняткових випадках суб’єкт призначення або керівник державної служби державного органу можуть оголосити добір на ту чи іншу вакантну посаду державної служби у зв’язку з гострою потребою забезпечення функціонування цього держоргану шляхом укладання строкового контракту. Така процедура відрізняється від традиційного конкурсу на зайняття посад державної служби.

У чому полягає відмінність

По-перше, не відбуваються класичні етапи оцінювання кандидатів та їх компетентностей.

Відсутні традиційні тестування та виконання ситуативних завдань.

Збережено елемент співбесіди. За її результатами на підставі обґрунтованого подання уповноваженої особи суб’єкт призначення або керівник державної служби державного органу визначається щодо укладання з таким претендентом строкового контракту на відповідну посаду державної служби.

У разі прийняття суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі рішення про укладання контракту, особа, у разі необхідності, має пройти процедуру спеціальної перевірки відповідно до законодавства щодо запобігання корупції. Ця вимога теж збережена в умовах карантину.

Отже, після проходження спеціальної перевірки та підписання з особою контракту на період дії карантину суб’єкт призначення або керівник державної служби держоргану приймає рішення про призначення на посаду державної служби. Рішення оформлюється наказом або розпорядженням.


У випадку, коли особа вперше обіймає посаду на держслужбі, вона має скласти Присягу державного службовця та пройти випробувальний термін відповідно до законодавства.

Після цього вона набуває статусу державного службовця та повноцінно виконує функції на час дії контракту, але не більше ніж 4 місяці після його скасування.

Алгоритм призначення держслужбовця в період карантину

Оголошення про добір шляхом укладання контракту розміщується на Єдиному порталі вакансій державної служби.

Протягом 3-7 календарних днів охочі мають подати необхідний пакет документів через Єдиний портал вакансій державної служби, а саме:

  • заяву;
  • резюме;
  • заяву, в якій повідомляється, що до особи не застосовуються заборони, визначені законом «Про очищення влади»;
  • посилання на заповнену декларацію (для посад категорії «А»);
  • документ, який підтверджує рівень володіння іноземною мовою ( для посад категорії «А»).

Протягом 3-х днів з дня надходження таких документів служба управління персоналом держоргану, у якому оголошено конкурс, перевіряє відповідність:

  • поданих документів технічним вимогам;
  • кандидата — ключовим загальним вимогам до претендентів на зайняття посади (освіта, досвід роботи тощо).

Уповноважена суб’єктом призначення або керівником державної служби держоргану особа проводить співбесіду з кандидатами, які відповідають встановленим вимогам. За результатами співбесіди уповноважена особа готує обґрунтоване подання та вносить його суб’єкту призначення або керівнику державної служби в держоргані.

За результатами прийнятого рішення суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі з визначеною за результатами співбесіди особою укладається строковий контракт, який діє до моменту оголошення переможця конкурсу.

НАДС роз’яснив, як організувати прийняття та роботу держслужбовців на умовах строкових контрактів під час карантинуДізнайтеся, чи можна призначити на посаду державної служби особу, яка є засновником та членом громадської організації

НАДС наголошує, що такий конкурс має бути оголошено на цю ж саму посаду впродовж двох місяців з дня завершення дії карантину.

Державний службовець, який працює на умовах строкового контракту, не може перебувати на посаді довше, ніж 4 місяці з дня припинення карантину.

День завершення карантину ухвалює КМУ.

Істотні умови строкового контракту на державній службі на час карантину

1) Держслужбовець, який працює на умовах строкового контракту, має виконувати завдання, які йому визначаються на кожен місяць, та ключові показники результативності виконання таких завдань.

2) Контракт триває до дня визначення переможця «класичного» конкурсу на посаду, яку зараз обіймає такий державний службовець.

НАДС зауважує

Держслужбовець, який працює на умовах строкового контракту має розуміти, що його буде звільнено в обов’язковому порядку після закінчення строку дії контракту. Однак, такий держслужбовець має право взяти участь у конкурсі на зайняття цієї ж посади після завершення дії контракту на рівні з іншими учасниками конкурсу.

Відбір кандидатів на посади державної служби за повноцінною конкурсною процедурою відновиться через 30 днів після дати закінчення карантину.

За інформацією НАДС

image75

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64040

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40278

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563669

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44279

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді