Карантин продовжили до 22 травня, але розширили перелік суб’єктів господарювання, що зможуть працювати

В різних областях України послаблення карантинних заходів різнитимуться.
Карантин продовжили до 22 травня, але розширили перелік суб’єктів господарювання, що зможуть працювати
Прем’єр-міністр України
Денис Шмигаль

МУ продовжив карантин до 22 травня. Проте, з 11 травня буде скасована частина обмежувальних заходів. У кожному регіоні відбудуться різні послаблення, в залежності від епідеміологічної ситуації.

☝ Як запобігти коронавірусу й організувати роботу під час карантину

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час відкриття позачергового засідання КМУ повідомив, що стабільна ситуація з захворюваністю дозволяє з 11 травня розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину.

«Уряд в першу чергу зацікавлений, аби якомога швидше запустити всі сфери економіки, які призупинилися через епідемію. У своїх рішеннях ми керуємося виключно даними наших профільних спеціалістів. За їх розрахунками, передчасне зняття карантину – означає тисячі нових хворих. Не можна цього допустити», — додав очільник Уряду.

Наказ про припинення простою

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, в свою чергу, наголосив: «Пом’якшення, які ми закладаємо з 11 травня, будуть впроваджуватися на умовах адаптивного карантину. У нас є області, в яких досить високий рівень захворюваності на коронавірус. Тому ми не можемо дозволити собі послабити карантин скрізь однаково».

За його словами, відомство постійно триматиме ситуацію під контролем і у разі її погіршення буде ініціювати повернення обмежень.

Неодмінно стане у пригоді консультація:

Наразі, серед запланованих послаблень «карантинних» обмежень є такі:

  • відкриття парків,
  • скверів,
  • зон відпочинку,
  • перукарень,
  • салонів краси,
  • літніх майданчиків кафе і ресторанів.

«Дозвіл працювати при певних умовах отримають заклади побутового обслуговування населення за визначеними критеріями. Музеї, бібліотеки, тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах. Стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси, сервіс побутової техніки. Все це буде прийнято. Постанова буде опублікована і бізнес зможе бачити чітко, в яких сферах ми плануємо пом’якшення карантинних заходів з 11 травня», – повідомив глава Уряду.

Наказ про видавання захисних масок під час карантину

Водночас Д. Шмигаль наголосив: «До 11 травня ми просимо українців дотримуватися правил. Це не тільки заклики Уряду, а і наших лікарів, які зараз фактично на передовій. Дуже важливо правильно завершувати процес карантину».

Окремо Денис Шмигаль зупинився на відповідальності місцевої влади.

«Ми розуміємо важливість співпраці з місцевою владою, але не нехтуйте правилами, які діють для всіх. Не можна ухвалювати рішення по виходу з карантину за власною забаганкою», — наголосив Прем’єр-міністр.

Також Д.Шмигаль закцентував, що у період дії карантину продовжували працювати магазини мережі будівельних гіпермаркетів та деякі заклади громадського харчування.

«Торгівля будівельними матеріалами була заборонена і залишиться забороненою до 11 травня. Те саме стосується і закладів харчування. Всі відповідні випадки порушень зараз перевіряються органами правопорядку. Невеликий магазин має працювати на рівних умовах з великими гіпермаркетами», — додав Прем’єр-міністр та наголосив, що тут не має бути обраних.

Штрафи 2022

Очільник МОЗ також зауважив: «Усі анонсовані послаблення відбуватимуться за умови дотримання суворих протиепідемічних та санітарних критеріїв. Ніхто не буде ризикувати здоров’ям та життям українців».

Фінальний текст постанови буде доопрацьовуватися МОЗ разом із іншими відомствами протягом декількох днів.

За інформацією Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126362

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді