Карколомні зміни у КЗпП: новини від ВРУ

19 травня 2020 року Верховна рада вибухнула черговими змінами до КЗпП. Такої потужної реформи законодавство про працю не зазнавало майже 50 років — з моменту, як прийняли КЗпП.

Карколомні зміни у КЗпП: новини від ВРУ

Очевидно, що законодавство про працю потрібно оновлювати. У зв’язку з карантином депутати оперативно легалізували у КЗпП дистанційну роботу і гнучкий режим робочого часу.

19.05.2020 перед депутатами постав новий виклик — розглянути законопроєкт від 28.10.2019 № 2325. Зміни — грандіозні: депутат від партії «Слуга народу» пропонує змінити назву державного свята «День захисника України» на «День захисників України». Навіщо? Як зазначає у пояснювальній записці автор законопроєкту Марина Бардіна, тому що не лише чоловіки, а й жінки захищали незалежність і територіальну цілісність України.

Основні зміни у законодавстві про працю 2020

Головне науково-експертне управління уважно вивчило законопроєкт, та запропонувало прийняти його за основу, і вилучити норму, що пропонує Президентові привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом. Тому що відповідно до положень частини 3 статті 106 Конституції України Президент України і так видає укази і розпорядження на основі та на виконання Конституції і законів України.

Законопроєкт викликав неабияке обговорення. Так, народний депутат Михайло Папієв запропонував назвати свято «День захисника та захисниць України», а ще краще — врахувати інтереси осіб, які не визнають себе чоловіком або жінкою, і назвати свято «День захищаючого Україну».

Тож законопроєкт № 2325 прийняли за основу. Затамувавши подих, слідкуємо, яку ще депутати змінять літеру у назві свята, коли підготують законопроєкт до другого читання.

Пильнуйте за нашими новинами, аби першими дізнатися про довгоочікувані зміни, які, без сумніву, полегшать роботу кадровиків.

Ірина Житкова

керівник групи експертів Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді