Не оформили стажування або випробування працівника — сплатіть штраф

Або вчіться на чужих помилках та дотримуйтесь законодавства.

Не оформили стажування або випробування працівника — сплатіть штраф

Кадрові документи, що мають бути у ФОП-роботодавця

У березні 2019 року фахівці Управління Держпраці у Рівненській області під час інспекційного відвідування фізичної особи-підприємця, виявили працюючого, який назвався стажистом. Однак трудового договору, укладеного з роботодавцем, інспекторам праці надано не було.

За результатами перевірки було сформовано припис та прийнято постанову про накладення штрафу в розмірі 125 190 гривень за порушення вимог ч. 1 ст. 21 та ч. 3 ст. 24 КЗпП.

Підприємець не погодився з постановою та подав судовий позов.

Суди двох інстанцій підтвердили, що ФОП порушив законодавство про працю. Отже, постанова про накладення штрафу в розмірі 125 190 грн, винесена правомірно. Зокрема, постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та касаційному оскарженню не підлягає.

Як проходять перевірки з праці 2020

Чому суд підтримав позицію Держпраці?

Визначальним для вирішення спірних правовідносин у справі, є визначення наявності або відсутності ознак трудових правовідносин між фізичною особою-підприємцем та фізичною особою. Судом встановлено, що особа проходила стажування на посаді продавця без укладення трудового договору.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07. 2012 № 5067-VI студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, мають право проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час.

Метою стажування є:

  • набуття досвіду з виконання професійних завдань та обов`язків;
  • удосконалення професійних знань, умінь та навичок;
  • вивчення та засвоєння нових технологій, техніки;
  • набуття додаткових компетенцій.

Умови та порядок проходження стажування регламентовані постановою КМУ від 16.01.2013 № 20. Порядок укладення договору про стажування та типову форму договору затверджує КМУ.

Не оформили стажування або випробування працівника — сплатіть штраф Стажування та практика: у чому різниця

Строк стажування згідо з договором не може перевищувати шести місяців.

Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки, а саме стажування проводиться за індивідуальною програмою під керівництвом працівника підприємства, установи, організації, який має стаж роботи за відповідною професією (спеціальністю) не менш як три роки.

Суд звертає увагу, що позивачем ні під час проведення інспекційного відвідування, ні в процесі розгляду справи не надано жодних доказів на підтвердження обставин щодо укладення договору про професійне навчання найманого працівника, зокрема, наказу про організацію стажування, програму стажування, будь-які інші документи, що підтверджують врегулювання відносин між роботодавцем і стажистом відповідно до Закону України «Про зайнятість населення».

Тож, постанова про накладення уповноваженими посадовими особами штрафу в розмірі 125 190 грн винесена правомірно.

☝ На скільки і за що штрафують у 2020 році

Держпраці нагадує, що при укладенні трудового договору з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, роботодавець може встановити випробування (ст.26 КЗпП). Умова про випробування має бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

За інформацією Держпраці

image43

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Стажування для студентів: як оформити

Стажування студентів на підприємстві — це можливість здобути практичний досвід за майбутньою професією. Які особливості оформлення стажування, укладення договору та оплати необхідно знати кадровику й роботодавцю, роз’яснюємо у статті.
7474

Стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин — не правомірно

Нині на ринку праці нерідко трапляється, що роботодавець, щоб застрахувати себе від небажаних наслідків, проводить стажування працівників перед оформленням на роботу. Проте це — не правомірно. Є законний шлях перевірити, чи відповідає працівник займаній посаді.
74532

Стажування та допуск до роботи підвищеної небезпеки

Стажування — це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на робочому місці організації після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця.
27391

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді