Президент ініціював зміни до військового обліку, військової служби та збільшення штрафів

Штрафи за порушення військового обліку чи його неведення збільшують втричі. Вводять нову категорію військового обліку — резервістів.

Президент ініціював зміни до військового обліку, військової служби та збільшення штрафів

Президент України
Володимир Зеленський

В Україні введуть новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Формуємо картотеку військовозобов’язаних та призовників

Масштабні зміни щодо військової служби та військового обліку ініціював Президент України. У Верховній Раді зареєстровані два «президентські» законопроєкти:

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку (реєстр. № 3553 від 28.05.2020)

Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань забезпечення організації виконання військового обов'язку в особливий період (реєстр. № 3554 від 28.05.2020)

Мета Законопроєкту № 3553 — узгодити систему військового обліку та роботу військкоматів зі стандартами НАТО. Для цього на базі військових комісаріатів створять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Наразі такі центри вже створені в кількох областях в межах пілотного проєкту з реформування роботи військкоматів. Очолюватиме центр комплектування військовий комісар.

Ключова новела президентських ініціатив — новий вид військової служби. Це служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

На військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період призиватимуть громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву першої черги. Мета такого призову — оперативно доукомлектовувати ЗСУ та інші військові формування без оголошення мобілізації.

Що таке «оперативний резерв першої черги»? В особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві (ч. 1 ст. 26-2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Військовослужбовці, які проходитимуть військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, укладатимуть контракт на військову службу.

☝ Що робити, якщо працівник відмовився ознайомитися з наказом про виклик до військкомату

Резервісти служитимуть за призовом до шести місяців, під час перебування в резерві їх призиватимуть на навчальні та перевірочні збори. За ухилення від призову резервісту загрожуватиме позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Зазнає змін і військовий облік на підприємствах. Нині ми ведемо облік призовників та військовозобов’язаних. Після змін військовий облік поділятиметься на облік призовників, облік військовозобов'язаних та резервістів.

Зміниться і Кодекс законів про працю України. За призваними резервістами зберігатимемо посаду та середній заробіток, так само як і з тими, хто проходить строкову військову службу чи службу за контрактом в особливий період. Працівники, що пройшли військову службу за призовом резервістів, матимуть переважне право залишитися на роботі при скороченні.

Штрафи за порушення військового обліку зростуть. Військовий облік — складова законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію на посадову особу підприємства чекатиме адміністративний штраф 200-300 нмдг, 3400-5100 грн. Нині — 30-100 нмдг (510-1700 грн, ст. 210-1 КпАП).

За втрату чи зіпсуття військово-облікового документа призовнику, військовозобов'язаному чи резервісту доведеться сплатити до 850 грн (нині — 51 грн, ст. 211 КпАП).

Команда Експертус Кадри відстежує долю президентських ініціатив і оперативно повідомить вас, коли закони ухвалять.

Вести військовий облік зараз Вам допоможуть консультації та зразки в системі Експертус:Кадри та е-книга «Військовий облік з нуля».

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус:Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25781

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46137

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22641

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді