Держпраці роз’яснює, чи має право працівниця піти у декрет пізніше, ніж зазначено у листку непрацездатності

Як оплачувати відпустку по вагітності і пологах, якщо працівниця йде у декрет пізніше, ніж зазначено у медичному висновку?

1

Як оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами сумісникам

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це соціально оплачувана відпустка, яка надається на підставі медичного висновку (листка непрацездатності), який видається за місцем спостереження за вагітною.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 25. Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить:

  • 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів; строк, з якого виникає право на отримання допомоги – з 30 тижня вагітності);
  • 140 календарних днів (70 календарних днів до пологів і 70 календарних днів після пологів у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей; строк з якого виникає право на отримання допомоги – з 30 тижня вагітності);
  • 180 календарних днів (90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; строк з якого виникає право на отримання допомоги – з 27 тижня вагітності);
  • 140 календарних днів при передчасних пологах до 30 тижнів вагітності у разі народження живої дитини (строк з якого виникає право на отримання допомоги – з дня пологів);
  • 70 календарних днів при передчасних пологах до 30 тижнів вагітності, у разі мертвонародження при таких пологах (строк з якого виникає право на отримання допомоги – з дня пологів);
  • 56 календарних днів у разі, якщо вагітна не спостерігалась в лікувальному закладі з приводу вагітності до дня пологів (строк з якого виникає право на отримання допомоги – з дня пологів).

Управління Держпраці у Рівненській області роз'яснює: працівниця має право самостійно прийняти рішення щодо дати виходу у відпустку по вагітності та пологах, яка може не збігатися із датою видачі листка непрацездатності.

Якщо працівниця піде у «декрет» пізніше, то період, за який виплачується допомога буде коротшим, а розмір допомоги — меншим.

Наприклад: працівниця пішла у відпустку по вагітності і пологам на 25 днів пізніше. Отже, допомога розраховується не за 126 днів, а за 101.

Увага!

Якщо працівниця вийде на роботу після пологів, але до завершення відпустки по вагітності і пологам, вона має повернути частину допомоги за період з дня виходу до закінчення відпустки, оскільки за цей період їй буде нараховуватися заробітна плата.

Якщо роботодавець відмовляється нараховувати виплати, працівниця має право звернутись до територіального Управління Держпраці із заявою щодо порушення законодавства про працю. На підставі результатів перевірок додержання законодавства про працю, посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної та кримінальної відповідальності, а саме підприємство — до фінансової відповідальності.

За інформацією Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45641

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68448

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28445

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
220055

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді