Хто складає протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, у 2020 році?

Раніше на суб’єкта декларування могло бути складено одразу два протоколи від різних органів. Що змінилось?

Хто складає протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, у 2020 році?

☝ Як діяти керівнику, якщо працівник невчасно подав декларацію

Повноваження НАЗК та Нацполіції щодо складання адміністративних протоколів, пов'язаних з корупцією, не були розмежовані до жовтня 2019 року.

Як наслідок на суб’єкт декларування могло бути складено одразу два протоколи від різних органів. Працівники НАЗК та Нацполіції виконували одну й ту саму роботу одночасно, що значно зменшувало кількість суб’єктів декларування, стосовно яких виявлялися порушення.

У жовтні 2019 року до Кодексу України про адміністративні правопорушення були внесені зміни, що дозволяють зробити роботу НАЗК та Нацполіції в напрямку виявлення адміністративних порушень, пов’язаних з корупцією, ефективнішою.

Серед таких порушень — несвоєчасне подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.

Наразі НАЗК складає протоколи про адміністративні порушення, пов’язані з корупцією, лише стосовно топчиновників – осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Повний перелік таких осіб регламентує стаття 50 Закону України «Про запобігання корупції».

⇛ Вимоги до надання пояснень за е-деклараціями згідно з новим Порядком ⇚

Стосовно всіх інших суб’єктів декларування мають право складати протоколи тільки уповноважені особи Національної поліції.

За інформацією НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді