Вимоги до надання пояснень за е-деклараціями згідно з новим Порядком

Новий Порядок, розроблений НАЗК, не лише створює умови для ефективної повної перевірки декларацій, а й забезпечує зручні інструменти для надання пояснень і документів суб’єктами декларування.

Вимоги до надання пояснень за е-деклараціями згідно з новим Порядком

Чек-ліст типових помилок у деклараціях ➤ Перевірте себе

Основний канал комунікації НАЗК із суб’єктами декларування – email, зареєстрований у Реєстрі. Тож, вчасно повідомляйте НАЗК про заміну своєї електронної адреси.

Під час повної перевірки комунікація суб’єкта декларування та НАЗК здійснюватиметься у декілька етапів.

Етап 1. НАЗК надсилає суб’єкту декларування запит на отримання пояснень та документів на email. Інформація про це також відобразиться в електронному кабінеті декларанта в Реєстрі.

У листі зазначається така інформація

  • стосовно яких вказаних у декларації даних необхідно надати пояснення та підтверджуючі документи;
  • контакти уповноваженої особи НАЗК, яка здійснюватиме повну перевірку декларації.

Саме за цими контактами можна звертатися з питаннями щодо повної перевірки.

☝ Відповідальность за неподання декларації

Етап 2. Суб’єкт декларування надає пояснення та документи, що їх підтверджують. Зробити це можна трьома способами:

  1. Надіслати електронний лист на [email protected].
  2. Надіслати поштовий лист на адресу НАЗК (м. Київ, бул. Дружби Народів, 28, 01103).
  3. Надати пояснення та документи безпосередньо в приміщенні НАЗК.
Для доступу до приміщення необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу (наприклад, паспорт). Якщо пояснення та документи надає представник декларанта, він також повинен мати при собі відповідну довіреність. У зв’язку з пандемією НАЗК важливо дотримуватися всіх заходів безпеки та передавати документи в захисних масках.

УВАГА!

Пояснення мають бути підписані. Суб’єкт декларування може використати електронний підпис або підписати документ ручкою. Для підтвердження мають бути надані оригінали документів або копії, що засвідчені належним чином.

Етап 3. НАЗК надсилає суб’єкту декларування Довідку про результати повної перевірки поштовим відправленням з повідомленням про вручення. Про надсилання цього документа, НАЗК також повідомляє на email та в електронний кабінет декларанта в Реєстрі.

Довідка про результати перевірки оприлюднюється на офіційному вебсайті НАЗК із дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

НАЗК наголошує, що декларації перевіряються відповідно до затвердженого Порядку черговості. Першочергово перевіряються високопосадовці та особи, чиї декларації містять найбільше ризиків відповідно до оцінки системи логічно-арифметичного контролю. Тож, якщо НАЗК розпочала перевірку вашої декларації, це не завжди означає, що вона була визнана ризиковою.

Національним агентством з питань запобігання корупції нагадує, що приховування власних статків передбачає дисциплінарну, адміністративна або кримінальну відповідальність.

За інформацією НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді