ФОП сплатить 125 тис. грн штрафу за допуск дружини до роботи

Чинне законодавство не передбачає можливості допуску особи до роботи на товариських (дружніх) чи родинних стосунках.

ФОП сплатить 125 тис. грн штрафу за допуск дружини до роботи

☝ Держпраці починає позапланові перевірки роботодавців

Під час інспекційної перевірки магазину, яким володіє фізична особа — підприємець, торгівлю харчовими продуктами здійснювала дружина ФОПа. Панянка відмовилась надати будь-яке пояснення інспектору праці. Підприємець повідомив, що дружина відчинила магазин і набирала продукти, щоб вдома приготувати їжу, а не здійснювала їх реалізацію. Однак, факт виконання роботи продавця був зафіксований інспектором праці засобами відеотехніки.

За результатами інспекційного відвідування відповідальною посадовою особою прийнято рішення про винесення постанови про накладення штрафу за використання неоформленої праці одного працівника.

Підприємець подав позов до суду з проханням визнати дії фахівця Держпраці протиправним та скасувати постанову про накладення штрафу.

Як ФОП має оформити наказ про прийняття на роботу

І суд першої інстанції, і Третій апеляційний адміністративний суд визнали правомірною постанову Управління Держпраці у Кіровоградській області про накладення на фізичну особу-підприємця штрафу в розмірі 125 190 гривень за використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

Увага!

Чинне законодавство не передбачає можливості допуску особи до роботи на товариських (дружніх) чи родинних стосунках.

Відповідно до ст. 54 Господарського кодексу України (ГК) на суб’єктів господарювання, які здійснюють некомерційну господарську діяльність поширюються загальні вимоги щодо регулювання господарської діяльності з урахуванням особливостей їх здійснення різними суб’єктами господарювання, які визначаються ГК та іншими законодавчими актами. У зв’язку з цим договір про надання послуг може укладатись для задоволення потреб суб’єкта господарювання, який здійснює некомерційну господарську діяльність, для задоволення його потреб, не пов’язаних зі своєю діяльністю на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

Отже, якщо робота, виконувана особою на користь суб’єкта господарювання, збігається з видом його економічної діяльності або є роботою з обслуговування його діяльності, то робота такої особи повинна виконуватись на умовах трудового договору.

За інформацією Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді