Що є подарунком для держслужбовця, а що хабарем — роз’яснює Держпраці

Готуючи подарунки держслужбовцям і посадовцям місцевого самоврядування, будьте обережні: деякі подарунки спричинять проблеми не лише для одержувача, а й для дарувальника.

Що є подарунком для держслужбовця, а що хабарем — роз’яснює Держпраці

Як відіб’ється неправомірний подарунок на інтересах вашого підприємства

Одним із законодавчо встановлених обмежень для осіб, уповноважених на виконання функцій держави (державних службовців), є обмеження щодо одержання дарунків (пожертв). Адже отримання подарунків може бути передумовою вчинення корупційних діянь і повʼязаних з корупцією правопорушень.

Стаття 1 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700 (далі – Закон №1700) містить тлумачення терміну «подарунок»:

подарунок — грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Ринкова ціна — це ціна, яка встановлюється безпосередньо на реальному ринку під впливом співвідношення попиту і пропозиції, або ціна конкретних угод, які відбулись на вільному ринку під впливом виключно ринкових факторів (Наказ Мінекономіки «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі» від 18.02.2020 N 275).

Відповідно до статті 718 Цивільного кодексу України дарунком можуть бути:

  • рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери,
  • нерухомі речі,
  • майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому.

Подарунками також вважаються різноманітні види майнових прав, ювелірні прикраси, культурні цінності, транспортні засоби, комп’ютерна та побутова техніка, меблі, зброя, талони на паливо, туристичні путівки, квитки на розважальні заходи, на проїзд у літаку тощо.

Статті 23-24 Закону №1700 регламентують обмеження щодо отримання подарунків державними службовцями.

Зокрема, забороняється:

  • безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких осіб від юридичних чи фізичних осіб у зв’язку із здійсненням такими особами діяльності, пов’язаної із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких осіб від юридичних чи фізичних осіб, якщо особа, яка дарує, перебуває в підпорядкуванні такої особи;
  • приймати подарунки, вартість яких перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, перевищує два прожиткові мінімуми, встановлені для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб

ПеріодРозмір, грн
З 01.12.20192102
З 01.01.20202102
З 01.07.20202197
З 01.12.20202270

Отже, сукупна вартість подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом 2020 року, не повинна перевищувати 4204 гривні.

Коронавірус змінює вимоги до секретарів: на кого тепер попит

Обмеження щодо вартості подарунків не поширюється на подарунки, отримані від близьких осіб. Також правомірним є одержання держслужбовцем загальнодоступних знижок на товари, послуг, загальнодоступних виграшів, призів, премій, бонусів (абз. 2 ч. 2 ст. 23 Закону № 1700).

Близькі особи — це члени сім’ї суб’єкта, зазначеного у частині 1 статті 3 Закону № 1700, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта (ст. 1 Закону №1700).

До особистих подарунків можуть належати подарунки, одержані від близьких осіб, давніх друзів та добрих знайомих, які дарують подарунки з нагоди, наприклад, дня народження, ювілею або загальновизнаного свята (Новий Рік, Міжнародний жіночий день, День захисника України тощо) за умови, що їх дарунки не матимуть вплив на прийняття особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, окремими прирівняними до них особами неправомірних рішень або не створюватимуть враження, що це може впливати на їхні рішення.

Якщо вартість подарунка від близької особи перевищує:

  • 5 прожиткових мінімумів (10 510 грн), то він має бути відображений у щорічній декларації;
  • 50 прожиткових мінімумів (105 100 грн), про його отримання треба вказати у повідомленні про суттєві зміни у майновому стані.

Увага! Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняні до них особи у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, попри приватні інтереси,зобов'язані:

  • відмовитися від пропозиції;
  • за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію;
  • залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з-поміж співробітників;
  • письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Держслужбовцю чи посадовій особі ОМС, що прийняла подарунок попри встановлені законодавством обмеження, загрожують адміністративний штраф та конфіскація подарунка (ч. 1 ст. 172-5 КпАП).

Якщо протягом року посадовець знову припуститься такого самого порушення, на нього чекає:

  • штраф,
  • конфіскація подарунка,
  • заборона обіймати певні посади або займатися певною діяльністю впродовж року (ч. 2 ст. 172-5 КпАП).

Внаслідок вчинення дій або прийняття будь-яких рішень на користь особи, яка подарувала подарунок, держслужбовця можна притягнути до відповідальності за статтею 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема:

  • штраф від 100 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком на 1 рік.

Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадує, що одержання неправомірної вигоди за вчинення або невчинення дій з використанням службового становища (повноважень) є злочином, відповідальність за який передбачає статтею 368 Кримінального кодексу України, а саме:

  • штраф від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів;
  • арешт на строк від 3 до 6 місяців;
  • позбавлення волі на строк від 2 до 12 років;
  • позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років;
  • конфіскація майна.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Звертання у діловому етикеті: як потоваришувати з кличним відмінком

Ділове спілкування та його особливості є надзвичайно важливим компонентом роботи з людьми. Мало бути комунікабельним, вмійте лаконічно і грамотно формувати свої думки та прохання. Уміння якісно вибудувати своє усне ділове спілкування — запорука гарної репутації. Дізнайтеся більше, що таке ділове спілкування та удоскональте використання кличного відмінку, щоб почуватися впевнено при звертанні до будь-якого опонента.
148574

П’ять прийомів, щоб нейтралізувати негативні стани

Контролюйте свою поведінку та емоції за будь-яких умов. Будьте привітними і ввічливими завжди. Хоч як би ви були заклопотані, приділяйте увагу відвідувачам у приймальні. Пам’ятайте: усмішка і люб’язне привітання поліпшують настрій
1118

10 універсальних запитань, щоб почати розмову

Перетворіть незручне мовчання на захопливу дискусію — заздалегідь знайдіть тему для бесіди. Якщо ви підготувалися до знайомства і маєте напохваті приводи для розмови, то легко зближатиметеся з партнерами підприємства. Починайте з вдалої бесіди, а підприємство здобуватиме корисного партнера
3001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді