Виплачуйте зарплати вчасно! Інакше — штрафи та позбавлення волі

Вже проводяться інспектування роботодавців, на яких поскаржилися працівники під час карантину. Що чекає на підприємця, який має заборгованість по зарплатах — роз'яснює Держпраці.

Виплачуйте зарплати вчасно! Інакше — штрафи та позбавлення волі

☝ На скільки і за що штрафуватимуть роботодавців у 2020 році

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 94 КЗпП).

Згідно зі статтею 97 КЗпП, оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку, а всі інші платежі здійснюються після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

Заборгованість із виплати заробітної плати — це сума своєчасно невиплаченої заробітної плати всім категоріям працівників, а саме:

  • штатним працівникам,
  • сумісникам,
  • працюючим за цивільно-правовими договорами,
  • звільненим працівникам.

Заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов’язкових утримань (податок із доходів фізичних осіб та суми єдиного внеску працівників на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена.

За затримку виплати заробітної плати працівникам на роботодавця очікує фінансова, адміністративна та кримінальна відповідальність.

За порушення встановлених строків виплати зарплати та виплату її не в повному обсязі на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності накладається штраф від 30 до 100 НМДГ (510 – 1700 грн). За повторне протягом року порушення, або ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, – від 100 до 300 НМДГ (1700 – 5100 грн). На це скеровує стаття 41 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Стаття 175 Кримінального Кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства у вигляді штрафу від 500 до 1000 НМДГ (8 500 – 17 000 грн) або виправних робіт на строк до 2-х років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Якщо зарплату не виплатили через нецільове використання коштів, призначених для її виплати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 НМДГ (17000 – 25500 грн) або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Основні зміни у законодавстві про працю 2020

Нагадуємо, що Держпраці вже погодила позапланові інспектування. Перевірки стартували на виконання доручення Прем’єр-міністра України та окремого доручення Голови Держпраці. У червні 2020 року здебільшого проводять інспектування закладів охорони здоров’я, щоб перевірити, чи отримують медики, що надають допомогу хворим на COVID-19, встановлені законом доплати. Також проводять інспектування роботодавців, на яких поскаржилися працівники через порушення їх прав під час карантину.

Додатково з 11.06.2020 стартувала інформаційно-роз’яснювальна кампанія на виконання окремого доручення Голови Держпраці Ігоря Дегнери.

Виплачуйте зарплати вчасно! Інакше — штрафи та позбавлення воліДізнайтеся, чи оштрафують за порушення мінімальних гарантій в оплаті праці, якщо усунути порушення

Cпрогнозувати візит інспектора, визначити документи, які варто зажадати від інспектора перед перевіркою та змоделювати схему перевірки допоможе консультація «Як проходять перевірки з праці».

За інформацією Держпраці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26355

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, яка відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві
8201

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30593

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40034

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді