Виплата грошової компенсації замість відпустки: коли дозволено, а коли — зась.

Відпустка надається насамперед для відпочинку та зміцнення здоров’я працівника, тож замінити частину щорічної відпустки грошовою компенсацією роботодавець має право тільки за певних умов. Більш того, для деяких категорій працівників така заміна заборонена.

Грошова компенсація замість відпустки: коли дозволено, а коли — зась.

Частина 4 статті 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачає можливість заміни частини щорічної відпустки грошовою компенсацією за бажанням працівника.
Однак, тривалість наданої працівнику щорічної та додаткових відпусток не має бути меншою ніж 24 календарні дні. Тому, компенсація можлива лише в межах робочого року та після його закінчення за умови, якщо працівник використав 24 календарні дні щорічної основної та додаткових відпусток за цей робочий рік.

Не всім категоріям працівників можна замінити щорічну відпустку компенсацію, якщо працівник не звільняється. Особам віком до 18 років, заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається (ч. 5 ст. 24 Закону про відпустки).

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області нагадує, що накопичувати, а потім використовувати або отримувати компенсацію можна тільки за щорічні відпустки, а саме:

  • щорічна основна відпустка;
  • щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;
  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці;
  • інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством.

А ось виплатити компенсацію за додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону про відпустки ), можна лише у разі звільнення, адже зазначена відпустка є соціальною, а не щорічною.

Працівнику, який звільняється та має невикористані відпустки за минулі роки чи поточний рік, але не хоче їх брати, підприємство виплачує грошову компенсацію за всі дні цих відпусток. Незалежно від того, за який рік надається відпустка. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи, надається не за робочий, а за календарний рік. Тому у разі звільнення працівника на початку або в середині року йому виплачується компенсація за таку відпустку повної тривалості.

Увага! Роботодавець не вправі відмовити працівнику у законному бажанні отримати компенсацію за частину щорічної відпустки.

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як розрахувати дні невикористаної відпустки при звільненні

При звільненні працівнику виплачується грошова компенсація за дні невикористаної відпустки. Або навпаки — із заробітної плати працівника утримуються кошти, виплачені йому за використану наперед відпустку. Але щоб виплатити компенсацію або утримати виплачені наперед кошти, слід правильно розрахувати кількість днів відпустки, які працівник «заробив» до звільнення.
174794

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515750

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46212

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
188221

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249148

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді