Курбан-Байрам та Хануку зроблять державними святами

Чи відпочиватимемо в ці дні, ще невідомо.

Володимир Зеленський указом від 30.07.2020 № 303/2020 доручив Кабміну опрацювати разом із Всеукраїнською Радою Церков та Українським інститутом національної пам’яті питання надання державного статусу релігійним святам: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду. Кабмін має внести на розгляд ВРУ відповідний законопроєкт.

Курбан-Байрам та Хануку зроблять державними святами

Фото: Володимир Зеленський / Facebook

На думку Президента, це забезпечить конституційні права і свободи громадян, реалізацію рівних прав та можливостей усіх вірян, вшанування історії, культури, традицій українського суспільства як багатонаціонального та багатоконфесійного.

⇛ Норма робочого часу на 2021 рік ⇚

Наразі невідомо, чи внесуть відповідні зміни до статті 73 КЗпП, яка визначає святкові і неробочі дні, тобто дні релігійних свят, в які роботу не провадять. Тож, поки що не стоїть питання, чи встановлювати у Правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємств додаткові перерви для намазу, та як їх оплачувати.

Зауважимо, що стаття 73 КЗпП захищає право на релігійні свята не лише православних християн. Роботодавець має для святкування великих свят надавати до трьох днів відпочинку протягом року працівникам, які сповідують неправославні конфесії, зареєстровані в Україні, за поданням громад. Щоправда, працівник має відпрацювати ці дні.

Ірина Житкова,

керівник групи експертів Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
89732

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33500

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42619

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36271

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді