Позначаємо у табелі обліку робочого часу роботу у вихідний

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Залучати працівників до роботи у вихідний день для деяких підприємств — звична справа. Як табелювати таку роботу? Та чи зазначати вид компенсації за роботу у вихідний?

У мирний час КЗпП забороняє роботу у вихідні дні. Залучати окремих працівників до роботи в такі дні можна тільки за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) організації і лише у виняткових випадках:

  • щоб відвернути або ліквідувати наслідки стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайно усунути їх наслідки;
  • щоб відвернути нещасні випадки, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  • щоб виконати невідкладні, наперед не передбачені роботи, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота організації в цілому або його окремих підрозділів;
  • щоб виконати невідкладні вантажно-розвантажувальні роботи з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення  (ст. 71 КЗпП).

У період дії воєнного стану норми статті 71 КЗпП не застосовуємо (ч. 6 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2023 № 2136-IX). Тож роботодавець має право залучити працівників до роботи у вихідний день за будь-якої виробничої потреби. Згоду профспілки також не потрібно отримувати.

Поняття «вихідний день» визначає стаття 67 КЗпП.

Позначаємо у табелі обліку робочого часу роботу у вихідний Надурочні роботи: як залучати працівників

Роботу у вихідний день компенсуємо працівникові або подвійною оплатою, або наданням іншого дня відпочинку (ст. 72 КЗпП).

Увага!

Залучаємо працівників до роботи у вихідні дні за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця (ч. 3 ст. 71 КЗпП). У воєнний час також необхідно видати наказ про залучення до роботи у вихідний. У ньому бажано визначити вид компенсації за роботу у вихідний, святковий або неробочий день.

У табелі обліку використання робочого часу роботу у вихідні позначаємо буквеним кодом «РВ» або цифровим кодом «06» і зазначаємо кількість фактично відпрацьованих годин без уточнення виду компенсації за роботу у цей день.

Позначаємо у табелі обліку робочого часу роботу у вихідний Як вести підсумований облік робочого часу

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді