Заміна призваного працівника

UA RU
Хоча в період дії воєнного стану на строкову військову службу не призивають, можете скористатись цим алгоритмом при заміні мобілізованого працівника. В заявах та наказах не вказуйте лише, що це строкова військова служба.

Способи замінити строковика

Загалом є чотири способи замінити строковика:

  • тимчасово перевести на посаду іншого працівника;
  • перерозподілити обов’язки між іншими працівниками;
  • укласти з іншим працівником договір про роботу за внутрішнім сумісництвом;
  • прийняти сторонню особу за строковим трудовим договором.

Перші три способи мають суттєві недоліки. Переведення спричинить ланцюгову реакцію: знайдете працівника на місце призваного — відтак шукатимете, ким замінити переведеного. Розподіл обов’язків та внутрішнє сумісництво погіршать якість роботи. Зокрема, сумісник виконуватиме трудову функцію лише частину робочого дня.

На строкову службу призивають чоловіків. Оптимальний спосіб заміни — прийняти сторонню особу за строковим трудовим договором.

⚠️ Зверніть увагу!

Строковий трудовий договір укладають, зокрема, коли трудові відносини не можна встановити на невизначений строк з урахуванням умов виконання роботи (ч. 2 ст. 23 КЗпП).

Такий варіант нам підходить: робота має постійний характер, але запропонувати її роботодавець може лише на час відсутності працівника, який виконує військовий обов’язок

Кандидат пише заяву про прийняття на роботу. У заяві обов’язково зазначає, що трудові відносини матимуть строковий характер. Якщо укладаєте трудовий договір у письмовій формі, окрім заяви, пункт про строковість включіть до тексту договору.

Роботодавець видає наказ про прийняття на роботу. У наказі обов’язково зазначте строковість трудових відносин.

Строк трудового договору з працівником на час відсутності строковика

Закон визначає строки військової служби (далі — строкова служба), однак не обмежуйте строк договору точними календарними датами.

Увільніть призваного працівника, призваного на строкову службу, на час проходження строкової служби. Заміну прийміть на час служби основного працівника, але до дати фактичного виходу на роботу основного працівника.

Встановлення випробування працівнику, прийнятому на місце призваного на строкову військову службу

В мирний час випробування можна встановити тільки працівнику, прийнятому на час строкової військової служби призваного, що не має ступеня вищої освіти спеціаліста або магістра.

Призовники, які мають ступінь вищої освіти спеціаліста або магістра, служитимуть до 12 місяців. Випробування не встановлюють особам, з якими укладають трудовий договір строком до 12 місяців (ст. 26 КЗпП).

Коли укладаєте трудовий договір в період дії воєнного стану, умову про випробування працівника під час прийняття на роботу можете встановити для будь-якої категорії працівників (ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2023 № 2136-IX).

Коли укладаєте трудовий договір під час воєнного стану, за необхідності домовтеся з працівником про укладення трудового договору з випробуванням  незалежно від строку військової служби основного працівника.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді