Чи зупинять транспорт та роботу закладів харчування в регіонах, що потрапили до червоної зони. Хроніки місцевого опору

Центральна комісія з ТЕБ та НС 31 липня визначила регіони за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19. Перегляд епідеміологічної ситуації робитимуть щоп’ятниці — повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Чи зупинять транспорт та роботу закладів харчування в регіонах, що потрапили до червоної зони. Хроніки місцевого опору

Перелік тимчасових рекомендацій для організації роботи підприємств під час карантину

Станом на 3 серпня 2020 у червоній зоні Луцьк, Тернопіль та Кіцманський район Чернівецької області.

До помаранчевої зони віднесені 10 регіонів: Луцький та Любешівський район Волинської області, Івано-Франківськ та Тисменицький район Івано-Франківської області, Львів та Миколаївський, Пустомитівський та Перемишлівський район Львівської області, місто Бережани та Бучацький район Тернопільської області.

До жовтої зони потрапили 40 регіонів.

Рішення комісії набуло чинності 3 серпня 2020 і буде розміщене на сайті МОЗ та Урядовому порталі.

У «зеленій» зоні встановлюють загальні правила карантину, найбільш жорсткі — у «червоній» зоні.

Червона зона. Забороняється:

  • робота громадського транспорту;
  • відвідування закладів освіти;
  • діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.
Як оголосити простій на час карантину

Для визначення, до якої із зон належить той чи інший регіон, застосовують такі показники, як завантаженість в лікарнях не більше 50% ліжко-місць, середня кількість проведених тестів — не менш 24 на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування — не більше 11%, показник динаміки зростання випадків інфікування — не більше ніж 10%.

Місцева влада Луцька не погоджується з віднесенням регіону до червоної зони, відмовляється зупиняти громадський транспорт і закривати громадські заклади.

Як зауважив радник мера Ігор Поліщук у Facebook:

«Чиновники з Києва продовжують спроби взяти наше місто в карантинну блокаду.

Державною комісією ТЕБ та НС без будь-яких особливих причин віднесено наше місто Луцьк з 3 серпня до «червоного» рівня епідемічної небезпеки, що означає введення радикальних карантинних обмежень.

Однак на прикріпленій до цього посту табличці видно, що станом на 29.07.20 в Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях загальна кількість хворих за весь період є більшою, ніж в Луцьку. Більшою є і кількість нових випадків захворювання на COVID-19 за останній тиждень. Та попри гіршу ситуацію з коронавірусом, вказані міста не в червоній зоні, а наше місто Луцьк — в червоній.

Вже завтра на позачергову сесію міськради буде винесено проект рішення про те, що вищевказаний протокол Державної комісії ТЕБ та НС та відповідна Постанова Кабміну є такими, що не грунтуються на нормах Конституції України, а міська рада не буде вводити у зв‘язку з віднесенням Луцька до «червоної» зони жодних обмежень. Окрім того, проектом рішення передбачено органам національної поліції утриматись від притягнення до відповідальності суб‘єктів господарювання, які діятимуть у відповідності до вказаного рішення.

☝ Віповідальність за порушення капантину

Однак вже сьогодні поліція попереджає перевізників про те, щоб не виходили завтра на рейс, бо одразу почнуть складати протоколи й направляти їх в суд для накладення штрафу. Те ж саме відбувається з усіма іншими закладами, які не можуть працювати у «червоній» зоні, і, навіть, з МАФами. Кожен заклад отримує під розписку попередження про заборону працювати від завтра. Оперативність роботи поліції та повнота виконання цього завдання просто вражає.

У разі припинення курсування громадського транспорту та закриття величезної кількості закладів десятки тисяч лучан будуть відчувати незручності, не зможуть доїхати на роботу, тисячі лучан знову залишаться без роботи й засобів для існування, підприємства і підприємці понесуть збитки, а місцевий бюджет — чергові недонадходження.

Вважаємо протокол Державної комісії ТЕБ та НС незаконним, адже у відповідності до ст. 32 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» обмежувальні протиепідемічні заходи встановлюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря.

Досить знущатися над Луцьком й лучанами та забирати в тисяч мешканців нашого міста останній хліб».

Виконувати вимоги до червоної зони відмовляються і в Тернополі, повідомляє Уніан.

Ірина Іванченко та Олена Петровська

за матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
91

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26094

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47833

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34189

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23157

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді