Чи матимуть українці 6 додаткових вихідних, роз’яснили в Офісі Президента

Нагадуємо, що Президент Зеленський доручив Кабміну опрацювати питання надання державного статусу таким релігійним святам: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду.

Чи матимуть українці 6 додаткових вихідних, роз’яснили в Офісі Президента

Законопроєкт викликав безліч запитань та жваве обговорення в соціальних сітях.

Чи буде в українців додаткових 6 вихідних після прийняття закону, роз’яснив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

«Пропонується надати державний статус таким релігійним святам, як Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду. Відповідно до законопроекту, роботодавцю рекомендується надавати вихідний день співробітнику, який відзначає одне з цих свят відповідно до належності до тієї чи іншої релігійної конфесії», — заявив Ігор Жовква.

За його словами, такий підхід дасть змогу забезпечити дотримання традицій святкування та продемонструє відданість України принципам рівності, толерантності та взаємоповаги. Крім того, представники релігійних громад зможуть реалізувати своє право на вільне віросповідання без жодних порушень своїх традицій.

«Відповідно до Конституції, Україна є демократичною та правовою державою, яка гарантує дотримання основоположних прав людини. Одним з них є право на свободу світогляду та віросповідання. Стаття 35 Конституції України наголошує, що це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність», — прокоментував пан Жовква.

⇛ Норма робочого часу на 2021 рік ⇚

Заступник керівника Офісу Президента нагадав, що Україна обрала головним вектором зовнішньої політики європейську інтеграцію й додав:

«У країнах Європейського Союзу існують глибокі традиції поваги до релігій та релігійних конфесій. Їхні права закріплені у відповідних законодавчих актах, а суспільство поважає кожну людину, незалежно від її релігійних переконань. В Україні діє велика кількість релігійних громад, які сповідують філософію різних релігій світу. Проте десятиліття панування ідеології державного атеїзму спотворили ставлення людей до окремих релігійних течій».

Ігор Жовква наголосив, що філософією законопроекта є побудова в Україні мультиконфесійного толерантного суспільства відкритого типу. «Адже саме такі принципи втілені у розвинутих демократичних країнах», — сказав він.

За інформацією Офісу Президента

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
89620

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33487

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42602

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36256

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді