Інспектор Держпраці відмовляється надати посвідчення — зверніться до Нацполіції

Вбережіть себе від шахраїв. Роботодавець має право вимагати у фахівців, котрі здійснюють інспекційні заходи Держпраці, пред’являти службові посвідчення.

Інспектор Держпраці відмовляється надати посвідчення — зверніться до Нацполіції

Як проходять перевірки з праці

Держпраці застерігає роботодавців, що в деяких областях зафіксовано випадки відвідування суб’єктів господарювання невідомими особами під виглядом інспекторів Держпраці.

Зокрема, на території Херсонської області такі особи відвідували підприємців з метою нібито здійснення заходів державного контролю.

Увага! Відповідно до п. 3 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою КМУ від 21.08.2019 року за №823 (у редакції постанови КМУ від 04.12.2019 року за №1132 зі змінами, внесеними Постановою КМУ від 08.07.2020 року за №617) контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням, встановленої форми, що видаються Держпраці.

Достовірність службових посвідчень можна перевірити на сайті Державної служби України з питань праці у розділі «Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю».

Службові посвідчення щодо яких інформація не оприлюднена, вважаються недійсними.

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує, що роботодавець має право вимагати у фахівців, котрі здійснюють інспекційні заходи Держпраці, пред’являти службові посвідчення. Якщо вказані особи відмовляються надати документи, слід звернутися до підрозділів Національної поліції та територіального органу Держпраці.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді