Працівник відсутній на роботі в день звільнення: зберігати чи пересилати трудову книжку?

Управління Держпраці роз'яснює, як роботодавець може довести, що затримка видачі працівнику трудової була не з його вини.

Працівник відсутній на роботі в день звільнення: зберігати чи пересилати трудову книжку?

Як оцифрувати трудові книжки для ПФУ: покроково

Пункт 4.1 «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», затвердженої наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 №58 (далі — Інструкція № 58) скеровує: власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

Пунктом 4.2 Інструкції № 58 передбачено, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

Зразок Повідомлення про необхідність отримати трудову книжку

Управління Держпраці у Кіровоградській області зауважує, що бажано надсилати таке повідомлення рекомендованим листом «з повідомленням» роботодавця про отримання листа працівником. Таким чином, у разі виникнення трудового спору, у роботодавця буде додатковий доказ щодо відсутності його вини у затримці видачі працівнику трудової книжки.

Увага! Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається лише за письмовою згодою працівника.

Якщо письмової згоди на пересилання трудової книжки поштою ви не отримали, керуйтеся нормами пункту 6.2 Інструкції № 58, а саме: трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у закладі окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку не затребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121315

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34044

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41850

Зразок листа про отримання трудової книжки

Якщо працівник не прийшов до відділу кадрів у день звільнення і його трудову книжку зберігає роботодавець, необхідно надіслати йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Щоб полегшити й прискорити собі роботу, скористайтеся зразком листа про необхідність отримання трудової книжки від Експертус Кадри.
66669

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді