Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

Кадрова практика рясніє випадками внесення змін до трудової книжки у зв’язку зі зміною прізвища працівника. Найчастіша причина цього — реєстрація або розірвання шлюбу. Тож розгляньмо, які основні етапи роботи кадровика при внесенні запису про зміну прізвища у трудову книжку.

Наказ про внесення змін до трудової книжки

Посадова особа, визначена в резолюції роботодавця як виконавець рішення, готує проект наказу про внесення відповідних змін до трудової книжки (вкладиша до трудової книжки), облікових, бухгалтерських документів.

Наказ про внесення змін до документів працівника у зв’язку зі зміною імені належить до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання (строк зберігання — 75 років).

Після підписання керівником підприємства наказ слід зареєструвати у Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання.

Датою внесення змін до документів є дата реєстрації наказу.


Вносимо зміни до трудової книжки

Зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім’я, по батькові виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну імені тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів (п. 2.13 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58).

Зміни вносять на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою слід закреслити, наприклад, колишнє прізвище або ім’я, по батькові, у рядку нижче або поруч вказати нові дані, записати нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки.

Керівник організації або спеціально уповноважена ним особа (як правило, керівник кадрової служби, інспектор з кадрів) має засвідчити запис на обкладинці підписом і печаткою організації або печаткою кадрової служби (печатка організації ставиться на підпис директора, печатка кадрової служби на підпис працівника цієї служби).

Увага!
Якщо на момент зміни імені до трудової книжки працівника долучено вкладиш, необхідні зміни слід внести не лише до титульного аркушу та обкладинки трудової книжки, а й до титульної обкладинки вкладишу (так само закреслюємо дані, що зазнали змін, поверх вписуємо нові дані).

Запис про зміну прізвища за відсутності місця на титульному аркуші трудової книжки

Запис у трудовій книжці про зміну прізвища у зв’язку з реєстрацією шлюбу

Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Запис у трудовій книжці про зміну прізвища у зв’язку з розірванням шлюбу

Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

Штрафи 2022

Запис у трудовій книжці про зміну неблагозвучного прізвища

Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

image77

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді