Мінекономіки розрахувало норму робочого часу на 2021 рік

Розрахунок Мінекономіки збігається з виробничим календарем від команди Експертус Кадри, яким кадровики користуються вже місяць. Експерти порахували й норму для шестиденки.

Мінекономіки розрахувало норму робочого часу на 2021 рік

В роз’ясненні від 14.08.2020 Мінекономіки наводить приклад розрахунку балансу робочого часу на 2021 рік та традиційні настанови, що варто взяти до уваги кадровикам.

Розрахунок Мінекономіки збігається з розрахунком норми тривалості робочого часу на 2021 рік, який ще наприкінці липня 2020 року зробили для вас національні експерти команди Експертус Кадри.

Цим розрахунком вже місяць користуються читачі журналу «Кадровик-01» та користувачі системи Експертус: Кадри.

Перенесення вихідних днів у 2021 році

У 2021 році під час розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві Мінекономіки в роз’ясненні від 14.08.2020 радить врахувати:

за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю переносять:

  • вихідні дні у суботу та неділю 1 і 2 травня — на понеділок та вівторок 3 і 4 травня;
  • вихідний день у неділю 9 травня — на понеділок 10 травня;
  • вихідний день у неділю 20 червня — на понеділок 21 червня;
  • вихідний день у суботу 25 грудня — на понеділок 27 грудня.
☝ Відрізняйте перенесення робочих днів від перенесення вихідних днів

Перенесення робочих днів у 2021 році

З метою створення сприятливих умов для святкування, а також раціонального використання робочого часу, КМУ своїми розпорядженнями рекомендує переносити робочі дні для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Нагадаємо, що проєкт розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2021 році» передбачає перенести такі робочі дні:

  • з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
  • з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
  • з п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Розпорядження КМУ мають рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймає роботодавець самостійно та видає наказ чи інший розпорядчий документ.

Відповідно до роз’яснень Мінсоцполітики, прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Тому надання відпусток та виходи на роботу здійснюють по зміненому графіку роботи підприємства.

Законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік. Ця норма може бути різною залежно від того п’ятиденний чи шестиденний робочий тиждень встановлений на підприємстві, яка тривалість щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні. Тому на підприємствах, в установах і організаціях норму тривалості робочого часу на рік визначають самостійно з дотриманням вимог статей 50 — 53, 67 і 73 КЗпП.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
10806

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102590

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6871

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8399

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4927

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді