Право чоловіка на декретну відпустку

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.

Право чоловіка на декрет регулюється Кодексом законів про працю України, а також Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» (закон про декрет для чоловіків). Ці нормативні акти забезпечують батькам можливість взяти час для догляду за новонародженою чи малолітньою дитиною і забезпечити оплату за цей період.

 

У КЗпП та Законі про відпустки зафіксовано окремий вид відпустки

КЗпП та Закон України «Про відпустки» передбачає окремий вид відпустки — відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

Таку відпустку може отримати:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабуся або дідусь, або інший повнолітній родич дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

 

Важливо!

Відпустка при народженні дитини надається лише одній з осіб, зазначених у частині першій цієї статті.

Рівні права на відпустку по догляду за дитиною

Законом визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька).

Відповідні положення містяться і в ст. 179, 181 КЗпП та ст. 18, 20 Закону про відпустки.

Рівні права на відпустку на дітей

Згідно зі ст. 182-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки закріплене право працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Змінився перелік документів, якими працівник має підтвердити право на відпустку при народженні дитини. За допомогою статті освіжіть знання про цю відпустку. Також у пригоді стануть заява та наказ із Взірцевої Колекції Кадрових Документів

Скорочена тривалість робочого часу для чоловіків

Положення ст. 51 КЗпП містить норму щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю, та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді