Учень або працівник школи захворів: алгоритм дій він МОН

Видайте наказ про дистанційну роботу вчителя або іншого працівника закладу освіти, що перебуватиме на самоізоляції або порадьте звернутись до лікаря та оформити лікарняний.

Учень або працівник школи захворів: алгоритм дій він МОН

⚡ Уряд продовжив карантин до 31 жовтня: дії кадровика

МОН підготувало Рекомендований алгоритм дій керівника закладу освіти у разі виявлення в учня або працівника школи ознак ГРЗ (Додаток до Листа МОН «Рекомендований алгоритм дій керівника ЗЗСО у разі виявлення у здобувача освіти та/або працівника ЗЗСО ознак гострого респіраторного захворювання» № 1/9-490 від 28.08.2020).

Керівник закладу освіти до початку навчального року повинен був забезпечити виконання постанови Головного державного санітарного лікаря «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 22.08.2020 № 50 та визначити:

  • порядок відокремлення осіб, у яких виявлено ознаки ГРЗ від інших учнів та працівників;
  • процедуру інформування батьків та направлення дітей додому або направлення учнів та працівників до лікувального закладу.

В учня наявні ознаки ГРЗ? Його направляють до спеціально відведеного приміщення школи у супроводі працівника закладу освіти та невідкладно інформують про випадок батьків.

Якщо дитина налякана, працівник, що її супроводжує повинен:

  • заспокоїти дитину та лишатись поруч в окремому провітрюваному приміщенні;
  • не знімати маску і дотримуватись дистанції.

Медпрацівник повинен зателефонувати батькам, за потреби викликати швидку допомогу та відправити дитину з батьками додому. Також медпрацівник повинен повідомити епідеміологів та надалі допомогти визначити коло контактних осіб.

В учня підтвердили діагноз COVID-19? Клас учня направлять на самоізоляцію і організують дистанційне навчання. Якщо захворіють і контактні особи учня — директор школи може перевести на дистанційне навчання декілька класів або всю школу залежно від кількості підтверджених випадків.

МОН рекомендує працівникам закладів освіти зберігати лікарську таємницю та убезпечити від можливого булінгу хворих або тих учнів, в кого підозрюють COVID-19.

На COVID-19 захворів учитель або працівник закладу освіти? Працівники, які перебували в контакті з хворою особою, не виходять на роботу та невідкладно звертаються за медичною допомогою.

Якщо температура або ознаки ГРЗ з’явились у працівника під час роботи, він невідкладно залишає навчальний заклад і звертається до лікувального закладу за медичною допомогою. Приміщення, де знаходився хворий працівник, дезінфікують поза графіком.

Видайте наказ про дистанційну роботу:

  • вчителя, якщо в учня підтвердять діагноз COVID-19, а його клас направлять на самоізоляцію і організують дистанційне навчання.;
  • працівника закладу освіти або вчителя, який захворів на легку форму COVID-19 та перебуває на самоізоляції.

Не можна запровадити дистанційну роботу? Повідомте працівника, що він може отримати листок непрацездатності у зв’язку із самоізоляцією під медико-санітарним спостереженням.

Алгоритм інформування працівників та школярів про випадок COVID-19 навчальному закладі:

  • повідомте працівників та школярів: ніхто не відвідує школу, якщо у нього температура, кашель, нежить або вони контактували з хворим.
  • у разі підозри, контакту чи хвороби на COVID-19 працівники школи і батьки учнів інформують про це вчителя або безпосереднього керівника;
  • поінформуйте працівників школи та батьків учнів про особливу небезпеку COVID-19 та необхідність дотримуватися дистанції, регулярно мити руки, уникати скупчення людей, провітрювати приміщення.

Олена Петровська

за матеріалами МОН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45988

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді