Держпраці попереджає: терміни перевірок роботодавців не фіксовані

Крім того, інспектор праці не зобов’язаний повідомляти про інспектування. Щоб не наразитись на штраф, варто підготуватись заздалегідь та самостійно провести аудит кадрової документації.

Держпраці попереджає: терміни перевірок роботодавців не фіксовані

З 1 вересня Управління Держпраці розпочало масштабні перевірки. За інформацією Управління Держпраці у Сумській області, перші заходи державного контролю дали змогу зафіксувати чимало порушень.

В Управлінні наголосили, що терміни перевірок не фіксовані та скоріше за все вони проходитимуть вибірково на постійній основі.

Підстави для інспекційного відвідування роботодавця

Нагадаємо, що раніше Держпраці повідомляло про пріоритетні сфери інспектування. Однак, це не гарантує, що роботодавці в інших сферах діяльності зможуть уникнути візиту інспектора.

Пам’ятайте, що перевірки не уникнути, якщо до Держпраці поскаржиться працівник або особа, з якою неналежно оформили трудові відносини. Зважаючи на потужну попередню інформаційну кампанію Держпраці , можна припустити, що кожен «ображений» працівник скористається такою можливістю. І байдуже, що кадровик зробив усе правильно — перевірка буде, а це неминуче коштуватиме нервів та часу.

Держпраці попереджає: терміни перевірок роботодавців не фіксованіДізнайтеся, чи може інспектор праці провести перевірку на підставі анонімної скарги

Хоча основний предмет перевірок — неоформлені працівники та підміна трудових договорів цивільними, Держпраці просить роботодавців звернути увагу на правильність і своєчасність повідомлення ДПС про прийняття на роботу. Це означає, що звертатимуть увагу й на інші випадки порушення законодавства про працю.

Не чекайте, коли інспектор праці постукає у двері, проведіть самоперевірку. Допоможуть у цьому консультації експертів Експертус: Кадри.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді