Мінекономіки доповнило реєстр професійних стандартів, а Кабмін оновлює процедуру їх створення: чим це зарадить кадровику

Якщо КМУ і Мінекономіки упораються із надскладним завданням зі створення професійних стандартів принаймні для базових та нових сучасних професій — у кадровика ніколи не виникатимуть складнощі із складанням посадових та робочих інструкцій.

Мінекономіки доповнило реєстр професійних стандартів

Для кадровика професійний стандарт — клондайк при складанні посадових і робочих інструкцій. На відміну від кваліфікаційних характеристик у ДКХП (які наявні не для всіх професій, а інколи ще й безнадійно не враховують вимоги сучасного життя) професійний стандарт є ширшим за структурою та ідеологією. Це не суто перелік трудових функцій. Професійний стандарт:

  • розкриває зміст трудових функцій;
  • визначає знання та вміння, необхідні для їх належного виконання;
  • слугує основою при підтвердженні кваліфікації особи, зокрема за результатами неформального навчання.

На додачу професійний стандарт може містити вимоги до стану здоров’я претендента на певну посаду чи робоче місце.

Зразки посадових і робочих інструкцій

Тож професійний стандарт — деталізована основа для посадової чи робочої інструкції, опису вакансії у звіті № 3-ПН, атестації, присвоєння кваліфікаційних розрядів.

Для менеджера з персоналу — це орієнтир для добору кадрів, формування кадрового резерву, оцінки та розвитку навичок і компетенцій у працівників, підвищень, визначення реальних потреб у навчанні й тренінгах.

Щоб упорядкувати роботу зі створення профстандартів, Мінекономіки доповнило списки наявних. Таку таблицю ви, напевне, вже на раз бачили у системі ЕкспертусКадри. Робота дійсно пришвидшилася. У 2018 році створили лише 3 профстандарти, у 2019 — 22, а у 2020 вже понад 40.

Кабмін може зробити роботу ще продуктивнішою. Національне агентство кваліфікацій розробило та надіслало до Мінекономіки для розгляду та винесення на громадське обговорення проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів» (далі — Порядок).

Порядок повинен спростити процес затвердження та перегляду професійних стандартів. Передбачається, що їх зможуть розробляти роботодавці, їх організації та об’єднання, органи державної влади, наукові установи, галузеві ради, громадські об’єднання та інші зацікавлені суб’єкти. Це дозволить збільшити кількість профстандартів у рази. За належної експертизи новостворені профстандарти не тільки полегшать роботу кадровика, а й наблизять якість підготовки кадрів до потреб ринку праці.

Ви також можете стати учасником цієї чудової ініціативи і долучитися до обговорення.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді