Керівник та головбух у відпустці: хто може підписувати документи

Відпустка — форма відпочинку працівників, гарантована Конституцією. Особи, які підписують розпорядчі документи на підприємстві, не є виключенням. З’ясуймо, хто та за яких умов може завірити своїм підписом документи у відсутність керівника чи головного бухгалтера.
Керівник та головбух у відпустці: хто може підписувати документи

ГУ Держпраці в Одеській області зауважує: питання про призначення тимчасово виконуючих обов’язки доцільно врегулювати завчасно. Адже директор і бухгалтер можуть бути відсутні не тільки в період відпустки, але й у випадку тимчасової непрацездатності або у зв’язку з відрядженням.

Зазвичай обов’язки директора/головбуха виконують їх заступники. Якщо заступника немає — керівник структурного підрозділу (заступник головбуха, рядовий бухгалтер) та ін.

Полегшить роботу, якщо питання призначення виконуючих обов’язки директора (головного бухгалтера) прописати у посадових інструкціях працівників, які будуть їх тимчасово заміняти.

Виконання обов’язків керівника (головного бухгалтера) під час відпустки може здійснюватися шляхом:

Увага! Мінсоцполітики у листі від 21.07.2011 р. № 590/13/84-11 зазначає, що виконання службових обов’язків за більш відповідальною посадою за тимчасово відсутнього працівника, коли це пов’язано з розпорядчими функціями, є тимчасовим заступництвом.

Підприємство може самостійно визначати, який варіант оформлення тимчасово виконуючого обов’язки директора/головбуха вибрати. Адже із цього приводу чинне законодавство обмежень не встановлює.

Оформити тимчасового замісника директора/головбуха можна шляхом:

  • тимчасового заступництва (заміщення). Працівник звільняється від своєї основної роботи й виконує виключно обов’язки директора/головбуха;
  • виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. В такому випадку працівник буде виконувати обов’язки директора/головбуха без звільнення від своєї основної роботи (ст. 105 КЗпП).

Порядок оформлення та оплати тимчасового замісництва регламентує роз’яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 30/39 «Про порядок виплати тимчасового заступництва», затверджене постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. № 820/39.

Виконання обов’язків іншого працівника у табелі обліку робочого часу окремо не відбивайте, оскільки це відбувається протягом робочого часу поряд із виконанням основних обов’язків працівника. Окремий наказ керівника на припинення виконання функцій відсутнього працівника теж оформлювати не потрібно.

Оформлюємо заміну на час відпустки, хвороби, відрядження:

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка: види, зразок та порядок оформлення

Доповідна записка може готуватися як за власною ініціативою автора, так і вказівкою керівництва. Як оформити різні види доповідних записок, одержати зразок доповідної записки ― детально у цій статті
112546

ДСТУ 4163:2020: де скачати

Більшість кадровиків стикнулося із проблемою, що документи необхідно робити за новим стандартом, а самого стандарту немає у вільному доступі в інтернет-мережі. Але ми знаємо, де можна скачати повний текст ДСТУ 4163:2020. Забирайте та зберігайте собі
42328

Розподіл наказів за групами залежно від строків зберігання

Розподіл наказів за видами ґрунтується на статті 16 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5
9701

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді