Штрафонебезпечні помилки ваших колег під час перевірок з праці 2020: доповідає Держпраці

По всій території України тривають контрольні заходи. Зверніть увагу на розповсюджені помилки при прийнятті працівників на роботу, за які «дістається на горіхи» як від інспектора праці, так і від керівника.

Штрафонебезпечні помилки ваших колег під час перевірок з праці 2020: доповідає Держпраці

З початку вересня цього року триває активна інспекційна кампанія з виявлення незадекларованої праці. Держпраці постійно інформує про помилки, які допускають ваші колеги при оформленні трудових відносин. Зверніть увагу та перевірте себе, доки за вас цього не зробив інспектор праці.

Так, Управління Держпраці у Хмельницькій області повідомляє про інспектування ФОП-роботодавця. Під час контрольного заходу було встановлено, що трудові відносити оформлені правильно лише з одним працівником із десяти. Інші дев’ять проходили так зване «стажування».

Нагадаємо, що законодавство про працю не передбачає прийняття працівників на стажування, особливо на безоплатне. Стажування правомірне тільки, коли проводиться у спосіб та порядок визначений статтею 29 Закону України «Про зайнятість населення».

За результатами інспекційного відвідування складено акт, із зазначенням виявлених порушень, а саме: допуск до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення ДПС про прийняття працівників на роботу.

Кадрове діловодство у ФОП: чек-ліст обов’язкових документів

Фізичну особу підприємця попереджено про фінансову відповідальність у разі не оформлення працівників відповідно до законодавства.

Наразі штраф за кожного неоформленого працівника становить 10 МЗП, тобто 50 000 грн.

Тож не плутайте прийняття на роботу з випробувальним терміном із стажуванням.

Про ще одну розповсюджену помилку повідомило Управління Держпраці у Миколаївській області. За результатами інспекційного відвідування фізичної особи — підприємця, що провадить діяльність з надання послуг з догляду за хворими та/чи людьми похилого віку із забезпечення проживання, виявлено 11 осіб, які працювали за цивільно-правовими договорами, що мають ознаки трудових.

Інспекторам праці всановили, що підприємець уклав цивільно-правові угоди з особами щодо виконання трудових функцій притаманних для робіт за професіями кухаря, санітарки, адміністратора. Оскільки функціонування будинку для літних людей потребує постійного залучення працівників для цілодобового виконання обов’язків для надання послуг, діяльність осіб була організована за графіком, з відповідним контролем відпрацьованого часу та оплатою праці 2 рази на місяць.

Роботодавця зобов’язано вжити заходи щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками до 02.10.2020 року.

Уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області буде розглядатися питання щодо застосування до підприємця фінансових санкцій.

Увага! Вид договору не можна обирати за критеріями зручності або економічної доцільності. Враховуйте потреби:

  • якщо має значення процес праці (постійне виконання трудової функції) — укладайте трудовий договір;
  • якщо зацікавлені тільки в результаті (розробка рекламного макета, створення програмного забезпечення) — укладайте договір підряду або надання послуг.

До старту контрольних заходів Держпраці повідомляла, що першочергово перевірятиме суб’єкти господарювання, які належать до сфер з поширеною тіньовою зайнятістю та за даними попереднього моніторингу мають ризики незадекларованої праці.

Однією з таких ризикованих сфер є торгівля. Тож на Рівненщині фахівці Держпраці здійснили цільовий інспекційний рейд до підприємців одного із торговельних центрів. Як відбувався контрольний захід знімали журналісти.

За результатами перевірок було виявлено 8 неоформлених працівників у 6 ФОП-роботодавців. Працедавцям доведеться нести відповідальність за порушення законодавства про працю.

Держпраці наголошує: за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення. На даний час — це 50 тис. гривень. До фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку І – ІІІ груп, застосовується попередження.

Крім того, недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у 16 МЗП, що з 1 вересня 2020 року є еквівалентом 80 000 грн.

Проведіть аудит трудових відносин із працівниками до того, як це зробить інспектор, повідомте керівника про наслідки незадекларованої праці, щоби потім не виявилось, що кадровик — крайній.

Перевірки з праці: 11 ключових аспектів

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8647

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9496

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
12750

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1429

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді