Як працівнику-іноземцю в’їжджати в Україну після 28 вересня: зміни до карантинної постанови КМУ

Для в’їзду в Україну працівнику-іноземцю знадобиться страховий поліс. З негативним результатом ПЛР-тесту на COVID-19 він зможе одразу приступити до роботи

Як працівнику-іноземцю в’їжджати в Україну після 28 вересня: зміни до карантинної постанови КМУ

КМУ постановою від 28.09.2020 № 888 вніс зміни до постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641.

Обов’язковий документ, без якого іноземець не зможе перетнути кордон, — поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування. Строк дії поліса має дорівнювати строку перебування в Україні. Поліс має покривати можливі витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19 та обсервацією.

Як документувати трудові відносини з іноземцем

Є вимоги до компанії, що видала поліс. Це має бути:

  • страхова компанія, яка зареєстрована в Україні,
  • або іноземна страхова компанія, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією — партнером на території України (асистанс).

Нагадайте працівнику-іноземцю, що він має показати прикордонникам і дозвіл на працевлаштування. Так він підтвердить мету запланованого перебування в Україні (п. 1 ст. 8 Закону України «Про прикордонний контроль» від 05.11.2009 № 1710-VI).

Якщо у вашого працівника-іноземця є посвідка на постійне проживання в Україні, страховий поліс йому не потрібен, як і дозвіл на застосування праці від ЦЗ.

Іноземці, яких працевлаштовують без дозволу служби зайнятості

Також без поліса можуть перетинати кордон:

  • особи, яких визнано біженцями, або особами, які потребують додаткового захисту,
  • працівники дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та члени їх сімей,
  • військовослужбовці збройних сил держав — членів НАТО та держав — учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів ЗСУ.

Якщо працівник-іноземець прибуває із держави із значним поширенням COVID-19 або є громадянином такої держави, доведеться піти на самоізоляцію під контролем електронного сервісу «Вдома» Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (п. 19 Постанови № 641).

Державою із значним поширенням COVID-19 є держава, в якій кількість нових випадків реєстрації хвороби COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів перевищує кількість таких випадків в Україні. Перелік держав із значним поширенням COVID-19 формує МОЗ та переглядає кожні сім днів.

Іноземцю — громадянину держави із значним поширенням COVID-19 не доведеться йти на самоізоляцію:

  1. якщо немає підстав уважати, що він був у контакті із хворою на COVID-19 особою та не перебував на території таких держав протягом останніх 14 днів. Такі ж вимоги діють і щодо іноземців — водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, осіб, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;
  2. якщо не більш як за 48 годин до перетину кордону він зробив ПЛР-тест на COVID-19 і результат тесту негативний.

Підстава — пп. 3 п. 20 Постанови № 641.

Як працівнику-іноземцю в’їжджати в Україну після 28 вересня: зміни до карантинної постанови КМУДізнайтеся, коли може повернутися до офісу працівник, у якого виявили ковід

Якщо перед в’їздом в Україну працівник-іноземець не здавав ПЛР-тест, попередьте його, що перед перетином кордону варто скачати мобільний додаток системи «Вдома». Активувати його треба перед проходженням паспортного контролю. Якщо немає можливості встановити «Вдома», доведеться піти на обсервацію.

Щоб достроково припинити самоізоляцію чи обсервацію, можна здати ПЛР-тест в Україні. Прикордонники радять робити тест упродовж 24 годин після в’їзду в Україну.

Якщо тест на COVID-19, зроблений в країні, все ж таки виявиться позитивним, розгляньте, чи можна запровадити для працівника-іноземця дистанційну роботу на час самоізоляції.

Олена Петровська, експерт Експертус Кадри;

Ірина Іванченко, шеф-редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96188

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді