Чи чекати на заяву працівника, щоб поновити його на роботі за рішенням суду?

Рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника вважається виконаним після видання наказу про допуск до роботи і фактичного допуску до роботи такого працівника. Але на підставі якого документа видати наказ про поновлення на роботі? Не допустіть помилки.
Чи чекати на заяву працівника, щоб поновити його на роботі за рішенням суду?

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області нагадало, що відповідно до ч. 7 ст. 235 КЗпП рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

⚡️ Відповідальність за затримку в поновленні працівника на роботі

Рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника, вважається виконаним, коли власником або уповноваженим ним органом видано наказ, розпорядження про допуск до роботи і фактично допущено до роботи такого працівника.

Увага!

Підставою для видання наказу про поновлення працівника на роботі є рішення суду, а не заява працівника.

Після видання наказу про поновлення працівника на роботі доцільно надіслати його копію до державної виконавчої служби. Так ви засвідчите факт виконання судового рішення.

Крім того, поновлення працівника на роботі відбувається з дати звільнення працівника на підставі рішення суду, яким визнано таке звільнення незаконним, а не з дати винесення судом відповідного рішення.

Не забудьте після поновлення працівника на роботі внести зміни до:

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Незаконне звільнення працівника: до чого готуватися роботодавцю

У разі незаконного звільнення працівника, він має право на відшкодування моральної шкоди, якщо порушення його законних прав призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя (ст. 237-1 Кодексу законів про працю України).
6354

Як поновити працівника, якщо посада виведена зі штатного розпису

Суд прийняв рішення про поновлення на роботі працівника, посаду якого виведено зі штатного розпису у зв’язку зі скороченням штату. Що робити кадровику? Якщо керівництво організації не бачить можливості вводити нову посаду до штатного розпису, чи передбачено у цьому разі штрафні санкції?
20398

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді