Чи передавати на портал ПФУ скан-копії трудових книжок працівників-пенсіонерів, — роз’яснив експерт з трудового права

Ольга Догадіна, провідний експерт Експертус Кадри, розказала, чи сканувати зараз трудові книжки працюючих пенсіонерів

Чи передавати на портал ПФУ скан-копії трудових книжок працівників-пенсіонерів, — роз’яснив експерт з трудового права

Наразі роботодавець не зобов’язаний передавати скан-копії працівників на портал ПФУ. Після 10.06.2021 будемо діяти відповідно до порядку, який затвердить ПФУ. Такі роз’яснення надала Ольга Догадіна в системі Експертус Кадри.

Про передавання скан-копій трудових книжок на портал ПФУ говоримо вже більше року. Ще 27.11.2019 КМУ затвердив постанову «Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі» № 1084 (далі — Постанова № 1084).

Постанова № 1084 набула чинності 26.12.2019. До 26.01.2020 ПФУ повинен був визначити порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі (п. 4 Постанови № 1084). Однак, ПФУ не виконав доручення КМУ та не затвердив цього порядку. Тому роботодавець не зобов’язаний наразі передавати скан-копії трудових книжок на портал ПФУ та може відмовити такій вимозі посадової особи ПФУ.

05.02.2021 ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX (далі — Закон № 1217).

ПФУ до 10.06.2021 повинен визначити порядок, за яким страхувальники та застраховані особи передаватимуть відомості на портал ПФУ, зокрема і скан-копії трудових книжок (п. 2, 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1217). У цьому порядку Пенсійний фонд визначить, скан-копії яких трудових книжок передаватимемо на портал ПФУ.

Нагадаємо, що інформацію з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування використовуватимуть не лише для призначення пенсії. Ця інформація потрібна, зокрема, для призначення виплат за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV. Можливо, її використовуватимуть і під час призначення соціальної допомоги за іншими спеціальними законами. Тож ПФУ може визначити в майбутньому порядку, що роботодавець передаватиме скан-копії трудових книжок усіх працівників, які працюють за основним місцем роботи, зокрема пенсіонерів. Але поки що не поспішайте сканувати такі трудові книжки. Чекаймо на порядок від ПФУ.

За матеріалами системи Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25778

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46130

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді