6 аспектів, які необхідно знати до прийняття на роботу працівника-іноземця

6 аспектів, які необхідно знати до прийняття на роботу працівника-іноземця


Чим більше українських компаній виходить на міжнародний рівень, тим актуальніше стає питання залучення іноземних працівників. ГУ Держпраці у Дніпропетровській області звертає увагу на особливості працевлаштування іноземців в Україні.

Перед тим, як вирішити приймати на роботу працівника іноземця чи ні, маєте знати 6 законодавчих аспектів.

1) Забороняється необгрунтована відмова у прийнятті на роботу (ст. 22 КЗпП)

Відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.

✍ Як документувати трудові відносини з іноземцем

2) Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров'я працівника можуть встановлюватись законодавством України.

Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Ця гарантія також стосується і права на трудову діяльність іноземців та осіб без громадянства.

3) Для працевлаштування іноземця необхідно отримати дозвіл в обласному центрі зайнятості.

Дозвіл на працевлаштування отримує роботодавець, який має намір укласти з іноземцем трудовий договір (п. 1 ст. 42 Закону України «Про зайнятість населення»).

6 аспектів, які необхідно знати до прийняття на роботу працівника-іноземця Чи можуть видавати дозволи на працевлаштування іноземців інші, окрім Державної служби зайнятості, органи

4) Дозвіл видається на певний термін і на визначену посаду.

Праця іноземців може застосовуватися на різних посадах в одного або декількох роботодавців за умови отримання дозволу на кожній посаді. Дозвіл на посаду за сумісництвом іноземних високооплачуваних професіоналів можна не отримувати, якщо строк дії трудового договору на посаді за сумісництвом не перевищує строк дії дозволу за основним місцем роботи.

☝️ Іноземці, яких можна прийняти на роботу без дозволу служби зайнятості

5) Щоб отримати дозвіл, забезпечте гідний рівень запрлати

Роботодавець може отримати дозвіл за умови виплати заробітної плати в розмірі не менше, як:

  • 5 мінімальних заробітних плат — іноземним найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах;
  • 10 мінімальних заробітних плат — для всіх інших категорій найманих працівників.

6 аспектів, які необхідно знати до прийняття на роботу працівника-іноземцяЗа яких підстав можуть призупинити розгляд заяви про видачу дозволу на працевлаштування іноземця

6) Сплатіть за дозвіл

Роботодавець за дозвіл на застосування праці іноземних громадян сплачує офіційний платіж за видачу такого дозволу.

Обчислення ведеться в прожиткових мінімумах станом на 1 січня року, в якому подаються документи. У 2020 році один такий прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01.01.2020 становить 2102 гривні, який змінюється та після 01.07.2020 складає 2197 гривень.

Отже , оплата за дозвіл на працю іноземних громадян в Україні складає:

  • на термін менше 6 місяців — 2 прожиткових мінімуми (4204 грн.);
  • на термін від 6 місяців і до одного року — 4 прожиткові мінімуми (8408 грн.);
  • на термін від одного року до 3 років — 6 прожиткових мінімумів (12 612 грн.)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96187

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді