Чи можна прописати в посадовій інструкції водія обов’язки за іншою професією? Роз'яснення Держпраці

В односторонньому порядку — категорично ні. Але є інші варіанти.

Чи можна прописати в посадовій інструкції водія обов’язки за іншою професією? Роз'яснення Держпраці

✍ Посадові та робочі інструкції: розробляємо, реєструємо, ознайомлюємо працівників

У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» професії «Водій автотранспортних засобів» присвоєно номер 8322.

Завдання та обов’язки працівника, який працює водієм автотранспортних засобів, зокрема категорії «В», містяться у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 69 «Автомобільний транспорт».

Розширення трудових обов’язків працівника можливе за згоди працівника або в порядку, встановленому частиною 3 статті 32 КЗпП, за наявності підстав.

У зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці в разі продовження роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад тощо – працівник має бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Ознайомлювати працівника з інструкцією необхідно під особистий підпис (абз. 6 п. 6 Загальних положень розд. 1 Вип. 1 ДКХП; абз. 7 п. 6 Загальних положень розд. 2 Вип. 1 ДКХПР).

Як вносити зміни до посадових (робочих) інструкцій ⏩ Алгоритм

Зміни та доповнення до посадових інструкцій можуть бути внесені лише на підставі наказу керівника підприємства, установи, організації за згоди працівника. Наказ про внесення змін, доповнень до посадової інструкції видається у випадку перерозподілу обов’язків між працівниками у зв’язку зі скороченням чисельності, раціональним розподілом праці.

Отже, роботодавець не може в односторонньому порядку прийняти рішення про внесення змін та доповнень у посадову інструкцію працівника.

Стаття 31 КЗпП передбачає, що власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Управління Держпраці у Рівненській області нагадує, що для розширення кола обов’язків працівника, що виходять за межі посадової інструкції, можна запровадити суміщення посад (професій).

При цьому Управління інформує, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить лише рекомендаційний характер.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді